Tot el que vols saber sobre les "Llàgrimes de Sant Llorenç"

LLEIDACOM/ Griselda Mas i Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
11-08-2017
Actualitzat: 08-06-2018 8:38
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tot el que vols saber sobre les "Llàgrimes de Sant Llorenç"

Des de temps immemorials, l'univers, els planetes, les constelacions i les estrelles han estat uns dels elements més misteriosos per a la humanitat i més macos a l'hora d'observar. Entre tots els fenòmens que giren al voltant d'aquests elements destaquen les Llàgrimes de Sant Llorenç, o Perseids, que es poden veure entre finals de juliol i principis d'agost, quan la Terra travessa l'estela del cometa SwiftTuttle en la seva trajectòria al voltant del Sol. Per entendre'ns: una pluja d'estels.

  • Com succeeix?

El cometa SwiftTuttle descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 212.400 km/h. A causa d'aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum al cel. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

  • El significat dels noms

Per què s'anomenen Perseids? Doncs perquè fan referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea. Tot i això, el nom més conegut és el de Llàgrimes de Sant Llorenç per la proximitat de la festa de Sant Llorenç en el moment més àlgid de la pluja d'estels. Aquest darrer nom també s'associa a les llàgrimes que va deixar caure el sant al ser cremat en una graella.

  • Quan es pot veure?

La pluja d'estels es pot veure cada any. El fenòmen té lloc des de mitjans de juliol (enguany, des del 17 de juliol fins al 24 d'agost), tot i que quan s'observen més estrelles és durant tres dies, entre el 8 i el 14 d'agost. I quan assoleix un punt àlgid d'activitat és al voltant del 12 d'agost, depenent de l'any. Enguany, el màxim nivell dels perseids es calcula que serà la nit del dissabte al diumenge, a les 8 del vespre.

  • La lluna farà la guitza

La lluna menguant, il·luminada al 70%, impedirà que el cel estigui totalment fosc i tingui unes caracerístiques òptimes per a l'observació del fenomen dels Perseids. De tota manera, els experts asseguren que això no vol dir que no es pugui veure un bon espectacle. De fet, els càlculs són que es pot veure un meteor cada cinc minuts, amb un màxim de 150 per hora.

  • Trobada a Gardeny per gaudir-ho en companyia

La Societat Astronòmica de Lleida convoca, com cada any, una trobada per gaudir de les "Llàgrimes de Sant Llorenç". Enguany, per primer cop, la convocatòria és al turó de Gardeny. I és que altres cops anaven a la timoneda d'Alfés, però han decidit canviar per preservar aquest espai protegit. Així, qualsevol persona, sigui aficionada a l'astronomia o no, serà benvinguda aquesta nit a partir de les 22h i fins passada la mitjanit. Segons Robert Santmartín, membre de la SALL, no cal més que una cadira o una manta per estar al terra i roba d'abric per si refresca. Hi haurà un telescopi, però precisament per gaudir dels perseids només calen els ulls ben oberts perquè els estels fugaços es veuen millor sense cap aparell que atansi la imatge.

  • El cel del Montsec es veura per Youtube

El portal sky-live.tv col·labora amb el projecte europeu STARS4ALL i emetrà en directe la nit del dissabte, entre les 00h i la 1h, la pluja d'estels des del Parc Astronòmic del Montsec. Al canal es veuran imatges i comentaris sobre el fenomen, que també serà retransmés des de l'Observatori del Teide. I és que el projecte STARS4ALL el que busca és conscienciar sobre la contaminació lumínica i la importància de prendre mesures per reduir-la.

  • Consells per veure bé les llàgrimes

Si preferiu no compartir la vivència, busqueu un lloc amb poca llum, allunyeu-vos de les ciutats deixant-les al sud, perquè els Perseids es veuen en direcció Nord-Nordest. I, sobretot, tingueu paciència, ja que els ulls triguen mitja hora en adaptar-se a la foscor.

  • Demanar un desig

Veure un estel fugaç és tan especial que existeix la tradició de demanar un desig cada cop que se'n veu un al cel. El fet que aquestes nits es puguin arribar a veure fins a 150 per hora no treu que deixi de ser especial, així que és millor preparar una bona llista de desitjos! Nosaltres no ens hem pogut estar de preguntar què demanaria la gent.

En aquest vídeo teniu alguns exemples.

Comparteix

També t'interessarà