Tres llevadores i una missió: fer Amics de la Popa per tot Catalunya

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
20-03-2018
Actualitzat: 04-04-2018 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tres llevadores i una missió: fer Amics de la Popa per tot Catalunya
  • Tres llevadores i una missió: fer Amics de la Popa per tot Catalunya

Al sortir de l'hospital després del part, el 80% de les dones a Catalunya donen popa als seus nadons. Però el percentatge de les que continuen amb la lactància materna un cop passats 3 mesos baixa. De fet, la taxa d'alletament fins als 6 mesos -que és el període de lactància materna exclusiva recomanat per l'OMS- no arriba al 50% actualment. Aquestes dades, el pa de cada dia del personal sanitari que està en contacte amb les mares, van ser l'impuls de tres llevadores del Pla d'Urgell per crear Amics de la Popa.

La Cristina Barana, la Sònia Capdevila i la Maria Jounou viuen a Mollerussa, el Poal i Bellpuig i treballen als CAP de l'Eixample de Lleida, a Cervera i a Balaguer. "Les taxes d'alletament no són les que haurien de ser", subratlla la Cristina. "Contínuament surten notícies contra la lactància materna; mares expulsades o 'convidades a marxar' a piscines, avions, centres comercials... No pot ser! Ningú posa mala cara quan algú li dona el biberó a un nadó", comenta indignada amb la Sònia al costat insistint que cal fer un canvi de mentalitat. La iniciativa que han creat, Amics de la Popa, vol incidir en això. És una plataforma que té com a objectiu normalitzar que les mares puguin donar el pit a les criatures en espais tant públics com privats sense haver de demanar permís o amagar-se'n. Així, els establiments adherits, empeguen una enganxina a la porta per tal d'identificar que allà són "Amics de la popa" i les mares que entrin per alletar els nadons hi trobaran un espai còmode per fer-ho sense necessitat de donar explicacions o consumir res. La Cristina, la Sònia i la Maria admeten que, de tan senzilla, la idea pot semblar innecessària, però no ho és. De fet, expliquen que en un dels CAP on van anar a portar la idea, va ser molt ben rebuda, però una de les metges va preguntar: "ah, però es podran posar a qualsevol lloc, enmig de tothom?"

A Londres existeix una campanya semblant, que també ha adoptat Madrid, i a Navarra i a Almeria també tenen constància que s'estan duent a terme iniciatives semblants per afavorir a lactància materna. Però no estan tenint tant èxit. I és que els Amics de la Popa han aconseguit 188 establiments adherits en poc més de 2 mesos. I tot i que la idea té un clar segell de Ponent amb la paraula "popa", els seus amics s'estan afegint per tot Catalunya. Admeten que seria més fàcil si haguessin utilitzat la paraula "pit", però tot i així, la iniciativa no s'està quedant només aquí. A la província de Lleida són més de 130 restaurants, cafeteries, botigues, centres de salut o locals públics els que ja han col·locat l'enganxina burdeus a la porta. La resta, es reparteixen sobretot per Barcelona, però també a Tarragona i, en menor grau, a Girona. "Amb diners podria créixer molt, perquè el pressupost és mínim; només cal pagar les enganxines i un mínim manteniment de la web", explica la Sònia.

Davant l'èxit que està tenint la iniciativa, asseguren que no pararan i ara, un cop ha agafat impuls, les tres llevadores mares de la idea estan en plena campanya per donar a conèixer, sobretot a les institucions, les virtuts dels Amics de la Popa. De moment, el departament de Salut ha informat als CAP de la possibilitat d'afegir-se i una dotzena ja s'hi han sumat. També estan tenint contactes amb la IHAN (la Iniciativa per a la Humanització del Naixement i la Lactància d'UNICEF) i amb l'associació espanyola de pediatria, que ho veuen com una idea genial.

"És una boníssima idea. És molt còmode saber que hi ha llocs on poder entrar a l'hivern per no passar fred o a l'estiu per no passar calor. Calen iniciatives així". La Maite, de Bellpuig, "estrena" la Biblioteca pública de Mollerussa com a espai Amic de la Popa.

"Totes les nines van amb biberó"

"Cal facilitar, normalitzar i crear cultura de popa", insisteix la Cristina. "Hi ha coses que hem de canviar; totes les nines que venen a les botigues porten el biberó, però hi ha pocs infants que juguin a donar popa als ninos", apunta la llevadora, que també assegura que les criatures que hagin estat alletades ho veuran com un fet normal i "ja no costarà tant promoure-ho en el futur". Les tres llevadores responsables del projecte també apunten que algunes mares s'autojutgen quan decideixen no donar el pit al nadó. "No té res a veure amb ser bona o mala mare", apunten la Sònia i la Cristina. "Cadascú ha de triar en llibertat, però cal fer-ho amb tots els coneixements, que les dones sapiguin quins són els avantatges per la seva salut i per la del nadó d'optar per l'alletament matern". També lamenten que hi ha molts mites creats en generacions anteriors i que ara qüestionen la lactància materna. Com per exemple, que no és suficient per a que el nadó creixi bé o que calen complements.

El projecte pot créixer. De fet, la Sònia, la Cristina i la Maria pensen en fer samarretes o material de merxandatge dels Amics de la Popa o també crear una mena d'espai virtual. El cas és anar aconseguint que ningú s'estranyi quan una dona faci en qualsevol espai una cosa tan natural com donar popa a una criatura.

Comparteix

També t'interessarà