Troben prop de 170 ovelles estimbades a Lladorre d'un ramat francès sense vigilància

redacció
Publicat: 
20-07-2017
Actualitzat: 20-07-2017 10:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Troben prop de 170 ovelles estimbades a Lladorre d'un ramat francès sense vigilància

Un treballador del Parc Natural de l’Alt Pirineu va trobar dilluns passat una ramat de 169 ovelles mortes a la zona del paratge de la Ribereta en una muntanya de Lladorre, al Pallars Sobirà.

Les ovelles feia diversos dies que estaven mortes i pertanyien a un ramat francès sense agrupar que havia pastat sense permís al vessant català de la cresta de la muntanya, amb un pendent de més de 200 metres d’altura i molt a prop del límit fronterer. Els ramats del vessant francès no disposen de la mesura d’agrupament de ramats per evitar danys de l’ós.

Aquesta mesura consisteix a unir ramats de diferents ramaders i un sol pastor els vigila durant tot l’estiu. No obstant, els Agents Rurals només van confirmar la mort dels animals sense trobar indicis de la presència de l’ós o d’algun gos salvatge que ocasionés l’estampida de les ovelles.

Avui es revisarà la zona amb gossos rastrejadors per indagar la presència de l’ós o d’algun altre animal

Els agents han obert una investigació per conèixer la causa, que “serà molt difícil perquè feia dies que estaven mortes i ningú les havia reclamat”, van apuntar fonts dels Agents Rurals. Aquest dimecres, especialistes de l’equip de seguiment de l’ós a França van sobrevolar en helicòpter la zona per revisar-la per buscar l’ós sense obtenir resultats. Està previst que avui dijous experts francesos, acompanyats de ramaders de França i gossos rastrejadors, es desplacin a la muntanya per intentar localitzar alguna pista del que va poder passar per provocar la mort d’aquestes 169 ovelles. “Intentarem que els gossos rastrejadors detectin la presència de l’ós o d’algun altre animal salvatge a través dels excrements, encara que serà molt difícil després de tants dies”, van apuntar. A més, es recolliran els cròtals i les actes aixecades pels Agents Rurals. Malgrat tot, no descarten cap hipòtesi, fins i tot que les ovelles poguessin haver-se estimbat per culpa d’un llamp, el pas d’una avioneta o helicòpter que volés a baixa altura o el pas d’excursionistes, van dir.

Fonts del departament de Territori van assenyalar que existeix molt poca probabilitat que sigui un ós el causant de l’estampida o una altra espècie de fauna, i van insistir que per aquestes dates hi va haver una tempesta a la zona. Des del departament de Territori, van confirmar que cap ramat francès disposava de permís per pastar en aquesta zona de Lladorre i que cap ramader va reclamar les ovelles, que pertanyien a un ramat molt més gran.

Els ramats francesos no estan agrupats per prevenir atacs

Les ovelles agrupades al Sobirà i Aran sota la vigilància de pastors tenen la cobertura de la Generalitat i del programa Piroslife en una mesura per fer compatible la preservació de l’ós i la ramaderia de muntanya. Tanmateix, en el cas de França, els ramaders no agrupen els ramats ni contracten pastors per vigilar les ovelles. En aquest sentit, el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, va apuntar que precisament aquest tipus d’estampides (“que és molt difícil que sigui provocada per un ós”) no existirien si hi hagués pastors vigilant el ramat diàriament i durant les vint-i-quatre hores del dia. La Generalitat va anunciar el mes de maig que indemnitzarà per les ovelles mortes encara que no les hagi matat l’ós sempre que els animals estiguin agrupats, reforçant així la protecció a la ramaderia a Aran i Sobirà, i va augmentar en un 64% la inversió per a la prevenció de danys fins als 347.000 euros.

Comparteix

També t'interessarà