Una escultura per recordar la barbàrie i reconèixer la lluita per les llibertats

REDACCIÓ
Publicat: 
27-01-2018
Actualitzat: 27-01-2018 9:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una escultura per recordar la barbàrie i reconèixer la lluita per les llibertats

La ciutat de Lleida s'uneix a la celebració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que té lloc avui, i per això ahir a la tarda va inaugurar la i nstal·lació a Cappont de l'escultura Fita, obra d'Àngel Eroles amb la presència de desenes de persones. Entre elles, familiars de les 45 víctimes lleidatanes de la deportació nazi que la Paeria ha localitzat a través de la recerca en diferents bases de dades. L'acte també va comptar amb la presència de representants del Centre Excursionista de Lleida i de l'Amical Mathausen, les dues entitats que han promogut aquest projecte de recuperació de la memòria històrica juntament amb la regidoria de Drets Civils de la Paeria.

"L’escultura simbolitza el record a aquelles víctimes de l’Holocaust, dels camps de concentració i d’uns crims contra la humanitat que requereixen que les homenatgem a elles i a les seves famílies i que trametem a les noves generacions la barbàrie que va representar el règim Nazi així com el treball de la lluita per les llibertats”, va declarar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

L'acte també va tenir un component musical de record a les víctimes amb la interpretació de les peces Wiegala, de Ilse Weber, Morir a Ravensbrück, de Montserrat Roig i Marina Rosell, i el Cant dels Deportats (Chant des Marais). A més, l'escultura va quedar envoltada d'espelmes enceses per representants dels col·lectius Víctimes de l'Holocaust. Membres de la comunitat jueva de Lleida, del col·lectiu gitano Lo Marraco, de l'associació Colors de Ponent i de Down Lleida van estar presents en la commemoració juntament amb representants dels infants víctimes dels camps.

L’obra FITA s’ha instal·lat a l’altura del número 55 del carrer Jaume II, davant la passarel·la del Liceu Escolar. L’escultura, situada davant de la passarel·la del Liceu Escolar, justament a l'altre costat del riu en què un altre monument recorda les víctimes del bombardeig de la Guerra Civil a Lleida, té com a objectiu manifestar la importància que la memòria no caigui en l’oblit i vol convertir-se en una fita del lloc i el moment en el qual es posa de manifest la voluntat de recordar les persones que van ser oblidades en el seu exili i posterior confinament en camps de concentració. Per aconseguir-ho, l'artista de Puigverd d'Agramunt ha fet una peça d'acer de 1,8 metres d'alçada que per un costat destaca qualitats dels éssers humans i per una altre, la voluntat de perdurar.

El projecte Stolpersteine

La instal·lació de l'escultura Fita forma part del projecte internacional Stolpersteine que es va iniciar l'any 1993 amb la col·locació de llambordes de 10x10 centímetres amb llautó on s'inscriuen els noms i les dades de cadascuna de les víctimes del nazisme. Les pedres són creades per l'artista Gunter Demnig i s'instal·len en espais visibles de les poblacions que hi participen. Des de l'inici del projecte, s'han col·locat a diferents ciutats europees més de 30.000 lambordes.

La Segarra també es va unir ahir a aquest projecte amb un recorregut al llarg de tot el dia per les 9 poblacions on s'han localitzat 11 víctimes de les deportacions nazis. En concret, es van instal·lar llambordes a Torà, Sanaüja, Tarroja de Segarra, la Prenyanosa, les Oluges, Cervera, Granyena de Segarra, Talavera i Sant Antolí.

El Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de la prevenció de crims contra la Humanitat se celebra el 27 de gener per recordar que al 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d'extermini nazi més gran, el d'Auschwitz-Birkenau a Polònia. Els nazis van assassinar en el genocidi sis milions de jueus, 220.000 gitanos, 250.000 persones amb discapacitat mental i física i 9.000 homosexuals. També es calcula que 9.000 republicans espanyols van ser deportats a camps de concentració i un 60% d'ells hi van morir.

Comparteix

També t'interessarà