Vag torna a tractar purins a Juneda i el projecte de Tracjusa, a la recta final

M. REBULL / R. RAMÍREZ
Publicat: 
20-10-2017
Actualitzat: 20-10-2017 10:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Vag torna a tractar purins a Juneda i el projecte de Tracjusa, a la recta final

La planta d’assecatge de purins de Vag torna a funcionar a ple rendiment a Juneda per primera vegada des del seu tancament el 2014. Rep ja 300 metres cúbics al dia, la mateixa quantitat que tractava fa tres anys. Tanmateix, només rebrà fins al 2019 les primes per generar electricitat mitjançant cogeneració que la fan econòmicament viable. Aleshores, l’agrupació de 160 ramaders de les Garrigues propietària d’aquest complex i el de Tracjusa (també a Juneda) esperen posar en marxa aquesta última. El seu projecte, que planteja assecar purins mitjançant gas obtingut d’escombraries urbanes, arriba a la recta final de la seua tramitació al sotmetre’s a autorització ambiental de la Generalitat.

El projecte de Tracjusa va iniciar ahir un període d’informació pública d’un mes i els promotors esperen obtenir l’autorització ambiental en el primer trimestre del 2018. Val a recordar que van iniciar la tramitació l’any passat, però la van retirar per introduir correccions i completar l’expedient amb documentació requerida per la Generalitat. Aquesta iniciativa ha xocat amb l’oposició d’una plataforma veïnal i de l’associació ecologista Ipcena. La restitució de les primes a les plantes de purins arran d’una sentència del Tribunal Suprem ha permès la reobertura del complex de Miralcamp i el de Vag. En canvi, ha exclòs el d’Alcarràs i Tracjusa. Els propietaris d’aquesta última busquen amb el seu nou projecte una alternativa que els permeti reobrir-la sense dependre d’ajuts a la cogeneració.

La plataforma i Ipcena critiquen la Generalitat per reprendre el tràmit

La plataforma contrària al projecte per reobrir Tracjusa i l’associació ecologista Ipcena van criticar ahir que la Generalitat reprengui la tramitació, al considerar-la contrària a una resolució del Parlament que insta el Govern català a “no impulsar” instal·lacions de tractament de purins que “utilitzin combustió tèrmica, inclosa la gasificació de residus”. Els opositors equiparen el projecte a una incineradora, cosa que rebutgen els promotors i l’Agència de Residus de Catalunya, i van anunciar que duran a terme una “campanya de denúncia pública” i hi presentaran al·legacions per impedir que obtingui l’autorització ambiental.

Comparteix

També t'interessarà