Referent de la setmana

L'Aplec del Caragol

lleida.com / Griselda Mas
L'Aplec del Caragol

Nom: Aplec del Caragol
Data de naixment: 1980
Profesió: cuiner
Aficions: cuina, caragols, menjar, beure, passar-ho bé

Des de 1980, i durant un cap de setmana del mes de maig, la ribera del riu Segre i els Camps Elisis es converteixen en l’escenari de l’Aplec del Caragol. Un centenar de colles, el caragol i la música són els principals protagonistes d’aquesta reunió que, amb 13.000 collistes i uns 200.000 visitants, s’ha convertit en un autèntic fenòmen de masses.

L’any 80, amb només 300 persones -prop de 12 colles-, naixia un Aplec improvisat, informal i mancat d’infrastructura que, ja en la seva segona edició, incorporava una cercavila pels carrers de la ciutat de Lleida i presentava una certa organització. El naixement de l’Aplec del Caragol es deu a tres idees: la proposta de José Luís González, regidor d’UCD, de fer una caragolada popular al xoperal de Cappont, l’organització d’un concurs gastronòmic que l’Ajuntament de Lleida va encarregar a l’hostaler Antoni Costa i Sumell, i la notificació a l’Ajuntament de Lleida, per part de Manolo Calpe, de la intenció de fer un àpat col·lectiu a la vora del riu Segre. Finalment, la idea de Manolo Calpe, que abans havia estat desautoritzada pel governador civil de l’època, va veure la llum el 1980 amb la creació de la primera colla de l’Aplec: l’Ordre del Cargol.

Al 1984, El 5è Aplec va estar ple de novetats: va ampliar-se la seva durada a dos dies, es va organitzar un concurs de cartells de l’Aplec i, per primer cop, la rua va tenir un únic lloc de concentració, el carrer Doctor Fleming. L’Aplec d'aquest any, que va rebre per primera vegada la visita del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va sobrepassar, també per primer cop, el centenar de colles (112 exactament), va comptar amb 25 xarangues, 8.600 collistes i uns 41.000 visitants i va tenir un cost de 70 milions de pessetes.

El 10è Aplec del Caragol (any 1989) va enregistrar el rècord de colles inscrites -125- encara que sols van assistir-hi 110 colles, uns 14.000 collistes i uns 75.000 visitants. La Federació de Colles de l’Aplec va editar una revista commemorativa del 10è Aplec en què es va recollir una petita història de l’Aplec, les personalitats que l’havien visitat fins aleshores, la salutació de les autoritats locals i alguns articles d’opinió de Mario Arqué, Àngels Solans, Esperança Porta, Marian Gomà, Josep Maria Valls i un còmic del 10è Aniversari, amb text de J. Bellart i dibuixos de J.A. Mas. Una altra de les novetats d’aquesta edició de l’Aplec del Caragol va ser la programació d’una cursa de caragols.

El 13è Aplec es va celebrar per últim cop al xoperal de Cappont i va enregistrar la inscripció de 109 colles, 12.000 collistes, 44 xarangues i 170.000 visitants. Per primera vegada, es van programar dues revetlles -una de cançons populars i ball de saló i l’altra dedicada especialment al jovent- que van constituir un gran èxit d’assistència i de participació. Un concert de música clàssica a càrrec dels alumnes de l’orquesta simfònica de València, l’exposició de cartells originals que es presentaven al Concurs de l’Aplec, la convocatòria d’un concurs de fotografia per afeccionats i la platerada final, són altres novetats de l’Aplec del 1992.

L'any 2014, amb la 35a edició de l’Aplec del Caragol de Lleida, es va potenciar el vessant més solidari dels collistes amb diverses iniciatives dirigides a col·laborar amb entitats i organitzacions no governamentals. A la iniciativa de la polsera solidària endegada l’any anterior –els diners es van destinar a projectes locals de Creu Roja i Càritas- se li va sumar la Xapa de Postureig Lleida creada expressament per l’Aplec. A més, aquell any enguany la Fecoll va escollir, entre les moltes ONGs que ho van sol·licitar; col·laborar amb la Fundació Vicente Ferrer (FVF) i així, amb els diners recaptats amb la venda de caragols de roba que van tenir lloc durant aquesta Festa d'Interès Turístic Nacional, es va construir una casa per a famílies sense recursos a l’Índia  i que porta el nom d’Aplec del Caragol.

Més referents »

Comparteix

Agenda

març

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31