Lleida

Mapa de comarques

Mapa de capitals

El territori lleidatà BERGA El Berguedà GÓSOL Gósol PUIGCERDÀ La Cerdanya BELLVER DE CERDANYA La Cerdanya LA SEU D’URGELL L'Alt Urgell SORT El Pallars Sobirà TREMP El Pallars Jussà EL PONT DE SUERT L'Alta Ribagorça VIELHA La Val d'Aran SOLSONA El Solsonés CERVERA La Segarra TÀRREGA L'Urgell LLEIDA El Segrià BALAGUER La Noguera MOLLERUSSA El pla d'Urgell LES BORGES BLANQUES Les Garrigues

Lleida

La província de Lleida (en Occità Aranés, Lhèida; en castellà, Provincia de Lérida) és una demarcació administrativa amb capital aLleida que aglutina 229 municipis del nord-oest de Catalunya, amb una població total de 439.253 habitants, la menys poblada. El govern provincial és la Diputació de Lleida amb seu a l'edifici anomenat Palau de la Diputació a la rambla de Ferran de Lleida.

Està previst, en virtut de la llei de vegueries aprovada pel Parlament de Catalunya, que la Diputació de Lleida sigui substituïda inicialment per un consell de vegueria i posteriorment per dos: el de la vegueria de Lleida i el de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran.

En aquesta província s'hi troba la Vall d'Aran, vall de muntanya culturalment occitana i en la qual s'hi parla una varietat de la llengua occitana, tradicionalment coneguda com a aranès.


Província de Lleida. (2015, 31 de gener). Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. Data de consulta: 23:36, gener 31, 2015 de //ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Prov%C3%ADncia_de_Lleida&oldid=14792401.

Dades
Nom: 
província de Lleida
Superficie: 
12.028,00Km2
Habitants: 
443.032
Densitat: 
36,83hab/km2
Capital: 
Comarques i capitals

* La meitat de la comarca de la Cerdanya pertany a la demarcació de Lleida

** Gósol, tot i formar part de la comarca del Berguedà, pertany a la demarcació de Lleida

Municipis més poblats

Font: Idescat

Història 

La delimitació de la província de Lleida va resultar complexa amb diferents alternatives. La reducció de quatre províncies plantejava l'alternativa d'unir la plana de Lleida a l'Alt Pirineu o a les Terres de l'Ebre. Històricament l'actual província estava dividida en diverses vegueries.

En la primera proposta provincial del 1821, la capital provincial era assignada a la Seu d'Urgell. La Paeria de Lleidaes va mobilitzar i va fer una intensa campanya per aconseguir la capitalitat i a més reivindicava tota la Catalunya occidental, des del Segre fins al delta de l'Ebre, incorporant el corregiment de Tortosa. La recollida de signatures va tenir un èxit notable amb l'aval de 139 municipis d'una àmplia àrea que anava des del Cinca a la Segarra i delMontsec a les Garrigues. Onze municipis al voltant de Tamarit de Llitera van subscriure, a més de la capitalitat de Lleida, el canvi de província. La comissió parlamentària i els diputats catalans van acabar canviant la capital en el projecte aprovat el 1822.

L'ajuntament de Puigcerdà s'havia manifestat reiteradament contrari a la incorporació a la demarcació de Lleida per la seva rivalitat amb la Seu d'Urgell. La Cerdanya havia sigut assignada, el 1822, a la província de Barcelona, però en la divisió definitiva del 1833 quedava partida amb l'àrea de Puigcerdà a la província de Girona i l'àrea de Bellver de Cerdanya a la de Lleida.


Província de Lleida. (2015, 31 de gener). Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. Data de consulta: 23:36, gener 31, 2015 de //ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Prov%C3%ADncia_de_Lleida&oldid=14792401.

Agenda

febrer

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 
 
 
 

Enquesta

Compreu a botigues online?

Seleccioneu la resposta que més s'ajusti a la vostra realitat.