Educar en la diferència

Educar en la diferència

diumenge 03 de desembre 2017 - 17:30

Una de les qüestions que aparentment preocupa a qui s’encarrega de l’educació en la nostra societat és l’educació diferenciada, “segregadora” en diuen els detractors. Cert és que aquesta opció no està de moda i sembla que és un disbarat separar els nens de les nenes a les aules, però ningú no ha demostrat que l’opció contrària sigui millor en resultats. L’educació diferenciada, pel fet de ser minoritària a dia d’avui, es veu obligada a defensar-se amb estudis i estadístiques que proven, no només aquí, sinó en altres llocs del món, els bons resultats acadèmics i de desenvolupament personal adequat que suposa.

Ara bé, és fàcil atacar el que no es coneix des de dins i, sobretot, és fàcil fer-ho des d’un punt de vista tant superficial i banal com hipòcrita. La igualtat d’oportunitats passa, principalment, per l’atenció a la diversitat, i la diversitat més generalitzada en determinades edats la marca, ens agradi o no, el gènere. El desenvolupament intel·lectual, físic i, en conseqüència, social de les nenes comença abans que el dels nens. Quin mal hi ha en tenir la llibertat d’escollir l’opció de l’educació diferenciada per als fills? No oblidem que les famílies que ho fan també paguen impostos que contribueixen al manteniment d’una escola pública de la qual no en fan ús.

Si una premissa caracteritza les escoles d’Institució Familiar d’Educació és que “a treballar se n’aprèn treballant” i això és precisament el que fan els professors i personal no docent que formen els equips, transmeten l’entusiasme, la importància de la feina ben feta i la persistència en qualsevol projecte al seu alumnat. Aquestes competències transversals es palesen en la manera d’actuar, no de paraula. I això és el que avalarà els seus alumnes per a ser bons professionals el dia de demà.

I jo em pregunto, si tant important és la barreja de nenes i nens a l’aula per què aquesta importància no es trasllada al món de l’esport? I per què hi ha un  percentatge tan baix de noies als cicles formatius de mecànica i un percentatge tan baix de nois en els cicles formatius de perruqueria i estètica? Alguna cosa deu fallar en l’educació cohesionadora...

 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de elisendaboldu
Vaig començar la meva trajectòria professional en el món de l’edició i la publicitat, però finalment, va ser el món de l’ocupació i la formació que em va obrir les seves portes. Treballar en contacte directe amb persones és el que més m’ajuda a créixer en tots els sentits.
Segueix-me :