Carrer major n. 35 o “casa vilaplana-meca”. Un cas de ruïna del patrimoni històric lleidatà?

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
15-12-2022
Comissió Institut - Escola a St. Ramon
13-12-2022
Rosa Ma. Inglés Orobitg
01-12-2022
AMPA Institució Lleida
29-11-2022
Junta Territorial d'Alumni Lleida
20-10-2022
Llars d’Infants Privades autoritzades de Lleida

Pàgines

Carrer major n. 35 o “casa vilaplana-meca”. Un cas de ruïna del patrimoni històric lleidatà?

16-06-2015

Tot i que una gran part del patrimoni històric de Lleida s'ha perdut al llarg de les guerres, en altres casos la desídia, el desconeixement i/o l'especulació urbanística han fet desaparèixer mostres importants de l'arquitectura històrica de la ciutat, com ja va constatar l'historiador Josep Lladonosa en el seu moment. En aquest sentit, al casc antic sembla estar produint-se encara el procés de degradació i oblit que es coneix com a "erosió per ocultació", fase prèvia a la desaparició definitiva d’ elements patrimonials i històrics de relleu.

Em refereixo, concretament,  a l’antiga Casa Vilaplana-Meca, en ple Carrer Major, al número 35.  Tothom ubicarà l’immoble amb més exactitud si precisem qué en els seus baixos trobem la botiga Electrodomèstics Miró.  Aquest immoble de grans dimensions - per al que acostuma a ser habitual entre les cases de l’Eix- es veu afectat per un possible expedient de ruïna, segons la notícia publicada el dia 26 de febrer de 2015 per diferents mitjans de comunicació. Això pot comportar, com ara exposaré, la desaparició d’elements patrimonials de gran interès.

Segons les informacions recollides per l’historiador Josep Lladonosa al llibre “Els carrers i places de Lleida a través de la historia” ja al segle XV apareix habitant aquest indret la família Vilaplana, diferents integrants de la qual van tenir un paper destacat a l’Estudi General i al Capítol catedralici. Durant la Guerra de Successió, a causa del seu austracisme, els Vilaplana van perdre la propietat de la casa, que durant un temps va passar a funcionar com a hospital de la ciutat.  Posteriorment, el gran casal fou habitat pel noble llinatge dels Meca fins que l’últim dels seus descendents va morir sense hereus i la llegà a la Catedral. Entre 1839 i 1843 la Casa Vilaplana-Meca va arribar a ser la seu de la Diputació de Lleida i, posteriorment, funcionà com a Govern Militar. Tot això ens indica que l’edifici no era - ni és - una casa qualsevol. Actualment continúa essent propietat del Capítol catedralici.

Observant diferents imatges de la casa (dels anys 20 i 50) és fàcil veure un progressiu deteriorament de l'antiga arquitectura tradicional en pro d'uns usos comercials més moderns. Rajoles i rètols prenen protagonisme a l’antiga arcada dovellada i a la pedra. Els usos comercials han transformat progressivament  la fesomia original de l’edifici, convertint-lo en una ombra del que va ser. Successives capes de guix i les reordenacions de les finestres i balcons durant segles poden haver amagar restes de la façana original. L’únic d’aquest històric passat que encara apareix visible als nostres ulls és el notable conjunt d’arcs gòtics dels baixos de la botiga. Algú ha previst que passaria amb ells en cas de declarar-se la ruïna de l’edifici?

Davant de tot això, cal demanar un estudi seriós d'aquest edifici i de tot el que pot amagar a nivell històrico-patrimonial abans de tornar a repetir errors del passat. De moment, unes xarxes i lones ja han aparegut amenaçadores al tercer pis. Retirar les capes de guix de la façana i l'anàlisi del que hi ha sota les rajoles i rètols hauria de ser el primer a fer, per comprovar quins altres testimonis de l’antic passat de la casa poden restar amagats. Per tant, davant el risc de que pugui desaparèixer definitivament aquest edifici, demano una investigació seriosa per part de l'Ajuntament de Lleida. Tenint en compte, a més, que sols amb els arcs gòtics dels baixos ja hi ha elements patrimonials suficients com per vetllar per aquest històric immoble de Lleida.

Josep Manuel Martínez París
Professor d’institut i historiador

Josep Manuel Martínez París

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

març

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31