Conservació de la natura i turisme basat a la natura. Una paradoxa?

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
15-12-2022
Comissió Institut - Escola a St. Ramon
13-12-2022
Rosa Ma. Inglés Orobitg
01-12-2022
AMPA Institució Lleida
29-11-2022
Junta Territorial d'Alumni Lleida
20-10-2022
Llars d’Infants Privades autoritzades de Lleida

Pàgines

Conservació de la natura i turisme basat a la natura. Una paradoxa?

18-09-2020
Conservació de la natura i turisme basat a la natura. Una paradoxa?

A HOSTALERIA DE LLEIDA no podem deixar passar les imatges publicades el passat pont de la Diada, 11 de setembre, al Parc Natural de l’Alt Pirineu a les quals es podia veure una concentració important d’excursionistes per fer-se la foto al cim de la Pica d’Estats. Ha estat un cap de setmana llarg amb un augment de visitants inesperat; inclús alguns han optat per banyar-se a un llac.

Aquesta situació excepcional ha comportat que el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, hagi denunciat públicament l’excés d’aforament i el bany; essent aquesta una activitat prohibida. La seva postura ha tingut un ampli ressò a nivell català i resta del país. Ja s’estan anunciant mesures per delimitar quan abans l’accés a aquesta zona de l’Alt Pirineu. Un acord entre el Parc, l’entitat descentralitzada d’Àneu, propietària de la zona, i l’Ajuntament d’Alins.


⏯️ El Parc de l'Alt Pirineu critica la massificació a la Pica d'Estats

A HOSTALERIA DE LLEIDA la qüestió és: Algú ha tingut en compte que ha estat un fet excepcional? Aquest any no s’han pogut mantenir les manifestacions massives de la Diada a causa de la Covid-19 i per tant la Pica d’Estats, com a símbol català, ha estat el destí d’alguns catalans. Comporta aquest fet aïllat que s’hagin de prendre mesures restrictives per part dels agents locals amb caràcter general? És necessari transmetre aquesta imatge a nivell nacional?

Ens agradaria conèixer quants excursionistes s’han banyat el darrer any al Parc? Quantes cues s’han format per fer-se la foto a la creu del cim de la Pica d’Estats? Creiem que s’està exagerant amb les prohibicions d’usos d’un parc natural. No és massa proteccionista plantejar que per exemple, les cremes solars de 4 persones que es banyen i un altres que es mullen els peus, el passat dia 11, són els causants directes de l’alteració de l’ecosistema? Voleu dir que no estem fent un gra massa? Només cal que veiem com gestionen a nivell europeu els grans, mitjans i petits parcs on s’han establert zones protegides aptes per banyar-se als llacs.

Els hostalers lleidatans considerem que el director del Parc ha actuat amb criteris estrictament mediambientals. Des de la Federació ho venim denunciant  fa molt de temps.  Els parcs naturals no són un vedat dels mediambientalistes. És un patrimoni de tots. Reclamem una gestió integral, també turísticament perquè és un dels motors essencials i s’ha de gestionar correctament. Per tant, considerem que el que menys convé és difondre imatges com les que vàrem veure el passat cap de setmana. És una autèntica irresponsabilitat que ho faci el mateix director del Parc. Cal una sensibilitat turística a la natura que, de moment, brilla per la seva absència.

Per suposat, estem d’acord en la regulació de l’aforament. No ho estem amb les formes, les mesures tant restrictives dels usos, que entre altres prohibeix el bany així com anar amb bicicleta o amb caiac. Demanem, com fa temps que estem expressant, una gestió integral, també turística d’aquests espais.

En relació a l’ús de les autocaravanes, fa temps que venim advertint de l’augment exponencial de matriculacions. S’han de prendre mesures al respecte per evitar abusos, però de moment la majoria de municipis reaccionen condicionant espais; molts d’ells sense cap cost pels usuaris, fet que no ajuda a regular la massificació. Creiem que aquest tema és imprescindible que estigui més regulat.

Restem a l’espera de mesures ràpides amb la finalitat de preservar la sostenibilitat del Pirineu de Lleida, i dels Pirinencs.

Hostaleria de Lleida

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

març

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31