Feina per fer des dels feminismes

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
15-12-2022
Comissió Institut - Escola a St. Ramon
13-12-2022
Rosa Ma. Inglés Orobitg
01-12-2022
AMPA Institució Lleida
29-11-2022
Junta Territorial d'Alumni Lleida
20-10-2022
Llars d’Infants Privades autoritzades de Lleida

Pàgines

Feina per fer des dels feminismes

08-03-2018

 

Les persones que estudien el feminisme hi diferencien tres etapes. La primera ocuparia les darreries del XIX fins els inicis de la segona meitat del segle XX. La segona aniria dels anys 60 als 90 del segle passat. I la tercera des de finals del XX fins els nostres dies.

La primera etapa es caracteritzaria per la defensa de la igualtat de la dona en relació a l’home, especialment en drets. Primer van ser les demandes de llibertat i immediatament les d’igualtat de drets. La reivindicació de la llibertat de les dones era per equiparar-se amb la llibertat dels homes a l’hora de prendre decisions. La reivindicació més paradigmàtica d’aquest moment és la de les sufragistes que reivindicant el dret de vot, igualaven les dones amb els homes en el seu drets polítics i defensaven la seva llibertat de decidir políticament amb el seu vot.

La segona etapa la podem caracteritzar com la del feminisme de la diferència. Superada la 2 guerra mundial i la seva recuperació, cap els anys 60 els moviments feministes reivindiquen no la igualtat, sinó justament el que pot semblar el seu contrari: la diferència. Les dones són diferents dels homes. No es tracta d’igualar sinó de reivindicar el ser dona. Així una de les reivindicacions paradigmàtiques d’aquest moment és la de la lluita contra el patriarcat i la defensa dels drets reproductius que li són propis a les dones de manera diferenciada dels homes. Però aquest feminisme parteix d’una premissa: considerar la diferència de la dona des d’una única definició de la dona i de la feminitat. La crítica a aquesta única manera d’entendre la feminitat es fa reivindicant la diversitat del ser dona. Per exemple, incorporant qüestions de gènere, raça, situació econòmica o cultural.

Això ens porta a la tercera etapa. L’etapa del feminisme més actual que reivindica la diversitat, i no només la diferència. Podem dir que la igualtat i la diversitat no són contràries, si la diversitat no genera desigualtat i la igualtat no genera homogeneïtat. El feminisme actual lluita contra l’homogeneïtzació del ser dona, de tal manera que convindria millor parlar de feminismes que de feminisme. La modernitat líquida que permet definir múltiples formes a la identificació, i sobretot l’eliminació de la identitat sexual única obliguen a redefinir les lluites feministes en els nostres dies.

M’he volgut esplaiar mínimament en aquesta enumeració d’etapes per assenyalar, avui dia de la dona, que encara que hi hagi una successió de moments, això no vol dir que s’hagin superat del tot les reivindicacions de cada un d’ells. Queda molta feina per fer en la defensa de la igualtat dels drets de les dones en relació als homes, per exemple, en l’equiparació salarial. Queda molta reivindicació de la feminitat des de la seva diferència en un món dominat pels valors patriarcals. Estem en la defensa de la diversitat i la llibertat personal de les opcions de vida de cadascun i que el feminisme ha permès reivindicar en benefici de tots.

Encara que us quedi, i ens quedi, molta feina per fer des dels feminismes, avui és un bon dia per donar-vos les gràcies a les dones i les vostres lluites que ens fan a tots millors.

Josep Maria Forné i Febrer, Diputat al Parlament de Catalunya de JuntsxCat per Lleida, Pirineu i Aran

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

març

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31