Congost de Collegats

Congost de Collegats

Unitat de relleu: 
Prepirineu

Unitats paisatgistiques

  • Boumort
  • Collegats

Rius que hi passen

  • La Noguera Pallaresa
Congost de Collegats

El congost de Collegats és un pas d’uns 5 km de longitud, format per la Noguera Pallaresa en travessar les serres de Peracalç, que queda a ponent, i la de Boumort, que resta a llevant.

Es troba a cavall de les comarques del Pallars Jussà, termes de Conca de Dalt i la Pobla de Segur, i del Pallars Sobirà, municipi de Baix Pallars.

Un dels indrets més característics de Collegats és l’Argenteria, espectacular paret de roca erosionada que sembla ser que va inspirar Antoni Gaudí per a la construcció de la façana de la Pedrera de Barcelona.

Per ell hi passava una carretera comarcal que unia Tremp i Sort. Fa unes dècades es va construir la moderna N-260 amb uns túnels que discorren paral·lelament a l’espai protegit del congost.

Antigament no existia el pas de Collegats, la comunicació entre les dues comarques pallareses es feia pujant des de la Pobla de Segur cap a Montsor i des d’aquí es baixava cap a Montcortés de Pallars i Peramea fins a Gerri de la Sal. Des d’aquesta localitat se seguia prop del riu fins a Sort.

A mitjans del segle XIX, la Casa Bringuer de la Pobla de Segur, obtingué permís per a obrir un pas pel congost i poder explotar aquest dret. A l’extrem meridional de l’estret es bastí la Barraqueta, també coneguda amb el nom d’Hostal de Pas, on es feia el cobrament del peatge.

Etimología: 

Congost: Documentat al s.X com a rivum congostum, el toponim significa segons el diccionari: Vall estreta entre muntanyes, de vores abruptes, excavada per les aigües d’un riu.

Coll: Paraula que intervé en la formació de diversos toponims. Segons el diccionari entre altres coses significa: “ Depressió a la carena d’una serralada o  d’un contrafort, sovint utilitzat per a transitar d’un vessant a l’altre”

Comparteix aquest congost
Municipis: 
Baix Pallars
La Pobla de Segur
Conca de Dalt
Comarques: 
Pallars Sobirà
Pallars Jussà
Mapa