Congost de Mont-Rebei

Congost de Mont-Rebei

Unitat de relleu: 
Prepirineu

Unitats paisatgistiques

  • Montsec

Rius que hi passen

  • La Noguera Ribagorçana
Congost de Mont-rebei

Magnífic congost excavat per la Noguera Ribagorçana a les parets calcàries del Montsec. El tall que fa el riu en el seu curs, deixa el tram del Montsec de l’Estall a la banda occidental i el Montsec d’Ares a la oriental.

Es troba situat al límit entre Lleida i Huesca entre els municipis de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i Viacamp y Litera (Ribagorza), tot i que el terme noguerenc d’Àger també hi és molt proper.

L’any 1960 es va construir la presa de l’embassament de Canelles uns quilòmetres aigües avall del congost. Aquesta circumstància va fer pujar el nivell de les aigües del riu en el tram del congost, posant-se sobre tot de manifest quan les reserves són més destacades.

És molt visitat per turistes i senderistes. S’hi ha habilitat passadissos excavats a la roca, escales i passarel·les que permeten el pas d’una riba a l’altra i poder gaudir d’aquest extraordinari espai natural des de tots els angles possibles.

Etimología: Se suposa que es una deformació de bon remei, sense aclarir-ne gaire els motius. També se’l fa provinent de rebeig, rabent, “animat d’un moviment molt ràpid” (de les aigües).

Comparteix aquest congost
Municipis: 
Sant Esteve de la Sarga
Comarques: 
Pallars Jussà
Mapa