Rugbi

Canvia d'esport

Història de l'esport

A Anglaterra a principis del segle passat, el football soccer era l'esport que predominava col·legialment. En gran part de les escoles de la Gran Bretanya es practicava el football encara que de molt diferents formes, ja que la interpretació de les regles era molt desigual, aplicant aquestes segons les conveniències individuals.

En 1823 en una de les escoles de la ciutat de Rugby (Anglaterra) un estudiant, William Webb Ellis, durant la pràctica d'un partit de football, va decidir prendre la pilota amb les mans i córrer cap a la porteria contrària. La reacció dels contrincants va ser el intentar enderrocar-lo, creant així la primera situació del joc que portaria per nom "Rugby Football". El reglament del Rugbi com a esport va anar evolucionant, i la pràctica del mateix es va anar difonent com la pólvora. El Rugby Football va arribar a tal popularitat a tot el Regne Unit, que en 1880 es va fundar el "International Rugby Board", representat pels països de: Anglaterra, Escòcia, Irlanda i Gal·les.

La IRB va expandir el Rugbi a tot el Common Wealth, convertint-lo en un dels esports de conjunt amb més popularitat al món. El 1987 es va jugar el primer mundial de Rugbi compartint la seu Nova Zelanda i Austràlia. Des de llavors s'han jugat cada quatre anys, set copes del món, quedant campions 2 cops els equips de l'hemisferi sud: Nova Zelanda, Austràlia i Sud-àfrica; i un cop Anglaterra. Avui el Rugby es practica a tot el món, en molts països és l'esport nacional i en molts altres comparteix la seva popularitat amb el Futbol Soccer.

En gran part del planeta se li ha obert les portes i actualment el Comitè Olímpic Internacional ho ha tornat a reconèixer com a esport olímpic per a l'Olimpíada a Rio de Janeiro el 2016. Cal esmentar que el Futbol Americà té els seus orígens en el Rugby, el qual va arribar a Estats Units a finals del segle passat.

Amb anterioritat a l'aparició de la Copa del Món de Rugbi, ja es disputaven i encara es segueixen celebrant, al marge de la Copa del Món, tornejos internacionals entre seleccions. Un dels més antics i importants és el Torneig de les Sis Nacions, que se celebra des de 1883, encara que en principi es disputava únicament entre els quatre equips de les illes britàniques (Anglaterra, Irlanda, Gal·les i Escòcia). El 1910, França es va unir al, llavors, Torneig de les Cinc Nacions i ja en l'any 2000 ho va fer Itàlia.

A l'hemisferi sud, l'equivalent a aquesta competició és el Torneig de les Tres Nacions, que es disputa anualment entre les seleccions de Nova Zelanda, Sud-àfrica i Austràlia. Des 2012 es va integrar el seleccionat d'Argentina, que ostenta un lloc privilegiat des de la dècada passada en competències mundials.

El rugbi unió es va disputar també a nivell internacional en els Jocs Olímpics en les edicions de París l'any 1900, Londres en 1908, Anvers en 1920 i de nou París el 1924. França va guanyar la medalla d'or en la primera edició, Austràlia en la de 1908 i Estats Units en 1920 i París 1924. el rugbi va ser eliminat posteriorment del programa olímpic fins que al XIII Congrés del Comitè Olímpic Internacional es va aprovar de nou la seva inclusió en la modalitat de Sevens.

La copa del Món de Rugbi és el tercer esdeveniment esportiu del món després dels Jocs Olímpics d'Estiu i la Copa Mundial de Futbol