#Coronavirus: Sanitat recomana no viatjar als països i zones de "risc" si no és "imprescindible"

ACN
26-02-2020
  • #Coronavirus: El ministeri de Sanitat recomana no viatjar als països i zones de "risc" si no és "imprescindible"

El ministeri de Sanitat recomana ara no viatjar als països i zones de "risc" de coronavirus si no és "imprescindible". Així ho ha afirmat aquest dimarts el ministre Salvador Illa, que ha explicat que s'ha acordat ampliar les zones considerades de "risc". Actualment s'hi consideren la Xina, amb especial atenció a la província on es va originar el virus, Corea del Sud, el Japó, Singapur, l'Iran i les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya. D'acord amb els protocols, totes les persones que presentin els símptomes habituals d'una grip i que en els 14 dies anteriors hagin estat en alguna d'aquestes zones hauran de contactar amb les autoritats sanitàries i sotmetre's a una prova.

També s'ha acordat que a partir d'ara també es faci el test de coronavirus a les persones ingressades en centres sanitaris a l'Estat amb afectacions respiratòries per causa desconeguda.

Per altra banda, Illa ha recomanat a les persones amb nacionalitat espanyola que siguin en alguna zona de risc, com és el cas especialment al nord d'Itàlia, que "atenguin els consells de les autoritats sanitàries de la regió". "El sistema italià té professionals molt competents", ha assenyalat insistint que per ara seguir les recomanacions locals és "més que suficient".

En aquest cas, ha recomanat el mateix a tots aquells que hagin de viatjar sí o sí a alguna de les zones o països de risc, sigui per motius professionals o d'un altre tipus. Amb tot, ha repetit que el "sentit comú" aconsella no anar-hi si no és un viatge "imprescindible".

Un altre dels acords d'aquest dimarts és el de "reforçar" les mesures per a la detecció precoç de possibles casos importats. En aquest sentit, ha dit, es reforçarà la informació en ports i aeroports amb material informatiu per detectar les persones que vinguin de les zones de risc.

Escenari de "contenció"

Per últim, Illa ha assegurat que en la reunió amb els responsables territorials de salut també han dissenyat quins seran els protocols si els escenaris varien de l'actual. Amb tot, ha rebutjat avançar-ne detalls apuntant que "no seran mesures molt diferents" a les preses per altres països i ha remarcat que l'escenari actual és "de contenció".

"No hi ha transmissió comunitària acreditada a l'Estat, per tant, estem en una fase de contenció", ha afegit recordant que els tres casos positius a Espanya són importats. Per això, ha dit, de moment no calen mesures addicionals més enllà de les que s'han consensuat.

A més, ha demanat "no caure en alarmismes" i ha indicat que ara per ara no és necessari l'ús de la mascareta.

El ministre socialista també ha volgut destacar que Espanya té un sistema de salut "robust" i "preparat" i que hi ha un "bon treball de coordinació" amb totes les comunitats autònomes.

A més, ha anunciat, han coincidit que en el marc de traslladar a la ciutadania una informació "veraç" duplicaran les reunions diàries de seguiment i també es faran compareixences diàries per actualitzar la informació.

Els criteris que guien el ministeri de Sanitat, ha conclòs, són els mateixos que fins ara i impliquen prendre les decisions amb l'objectiu de protegir la salut pública i amb una coordinació "estretíssima" amb les comunitats autònomes.

Illa ha comparegut davant dels mitjans després d'una reunió extraordinària del Consell Interterritorial del SNS.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Load next