L’Escola Agrària d’Alfarràs, la primera a aconseguir la certificació ISO 14001:2015 de gestió mediambiental

Escola Agrària d'Alfarràs Ptda. El Sot s/n · 25120 ALFARRÀS, Lleida · Tel: 973 760 100
Localització

L’Escola Agrària d’Alfarràs, la primera a aconseguir la certificació ISO 14001:2015 de gestió mediambiental

dijous 15 de juliol 2021
  • L’Escola Agrària d’Alfarràs és la primera Escola Agrària i el sisè centre educatiu de tot Catalunya en obtenir la certificació ISO 14001:2015 de gestió mediambiental
  • La sostenibilitat és una línia estratègica cabdal pel Servei de Formació Agrària, la unitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que s’encarrega de gestionar la xarxa d’Escoles Agràries

L’Escola Agrària d’Alfarràs, un centre formatiu públic del Servei de Formació Agrària (SFA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, és la primera Escola Agrària a aconseguir la certificació ISO 14001:2015 de gestió mediambiental, així com el sisè centre educatiu de tot Catalunya que compta amb aquesta distinció, que té per objectiu promoure la protecció ambiental i evitar la contaminació del planeta.

A més a més, cal destacar que l’Escola Agrària d’Alfarràs està certificada amb la ISO9001:2015 de gestió de qualitat, treballa en xarxa amb la resta d’Escoles Agràries del SFA i també, amb el Departament d’Educació en el Projecte de Qualitat i Millora Contínua (PQiMC), enfocat a desenvolupar un sistema de gestió de qualitat basat en la millora contínua per tal d’assolir, de manera sostenible, resultats educatius excel·lents.

L’Escola Agrària d’Alfarràs té un ferm compromís amb la sostenibilitatqualitatseguretatsalut i protecció del medi ambient. Segons la directora del centre, Rosa Cortés, des de fa molt temps la gestió ambiental i sostenible forma part de l’ADN de l’Escola Agrària d’Alfarràs: “Ja fa més de 10 anys que formem l’alumnat en producció agroecològica i fa 3 anys que hem fet la conversió a ecològic de la part de l’explotació de l’escola que quedava pendent. Aquest canvi curricular i procedimental ens ha menat, a poc a poc, cap una manera de fer i de concebre la nostra feina que encaixa perfectament amb el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat.”

Les principals accions que s’han dut a terme en el marc de l’obtenció de la ISO 14001:2015 se centren en la vigilància i la reducció dels consums a tots els nivells, la correcta gestió dels residus, l’adequació i la millora de les instal·lacions i, sobretot i fonamentalment, la formació, la informació i la conscienciació de tota la comunitat educativa de l’Escola Agrària d’Alfarràs.

El centre ha anat fent petits passos al llarg d’aquests últims anys per obtenir la certificació: “No ens hem plantejat mai aquest projecte com una cursa. Més que una distinció, representa una gran satisfacció perquè ara podem veure el progrés i la feina feta per tot un equip”, valora Rosa Cortés.

De cara al curs 2021–2022, l’Escola Agrària d’Alfarràs ja té en ment algunes de les accions que duran a terme en matèria de gestió ambiental: organització de jornades de divulgació dirigides a l’alumnat i/o altres persones interessades en qüestions ambientals, reducció del consum d’energia elèctrica, estalvi d’aigua de reg i millora de l’emmagatzematge dels residus.

La sostenibilitat, un pilar fonamental

La sostenibilitat és una línia estratègica cabdal pel Servei de Formació Agrària. Així ho explica Joan Minguet, cap del Servei de Formació Agrària: “Estem compromesos amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Conscients dels reptes que representen per la societat, estem convençuts que la sostenibilitat és un pilar essencial per superar-los. Des del SFA hi estem plenament enfocats amb l’objectiu de sensibilitzar al professorat, alumnat, personal de neteja, cuina, menjador i a la resta de personal en les nostres línies d’actuació. Volem anar tots a una per fer front a una de les majors problemàtiques del segle XXI: l’emergència climàtica”.

Tant és així, que recentment el SFA ha creat la Guia de Sostenibilitat del Servei de Formació Agrària 2021, un full de ruta que estableix 10 àrees on fer front a l’emergència climàtica i als reptes de sostenibilitat de la societat, així com un seguit de bones pràctiques dirigides a les Escoles Agràries sobre els següent àmbits: aigua, alimentació, contractació, energia, formació, mobilitat, neteja i reparacions, paper, residus i benestar.

Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya està format per catorze Escoles Agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semi presencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de capacitació professional agrària del DACC en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari; i, la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gstió empresarial a les empreses i professionals del sector. 

← Tornar
© Escola Agrària d'Alfarràs · Tots els drets reservats · Avís legal ·
Escola Agrària d'Alfarràs Ptda. El Sot s/n · 25120 ALFARRÀS, Lleida · Tel: 973 760 100