SeniorDomo, la tecnologia que cuida als majors a l'abast de tots

Tel: 722 256 699
SILIKON HEALTHCARE Avinguda de Blondel 17 · 25002 LLEIDA, Lleida · Tel: 722 256 699

SeniorDomo, la tecnologia que cuida als majors a l'abast de tots

dimarts 26 de juliol 2022
rellotge silikon

SeniorDomo és una iniciativa enfocada a la teleassistència per a persones majors que va començar a gestar-se fa escassament un any.

La start up amb seu a Barcelona ha signat un acord de cooperació comercial amb el grup empresarial Lleidatà Silikon Group per a realitzar contactes amb entitats socials /sanitàries per a potenciar la implantació del dispositiu, centrat en "donar la màxima autonomia" a les persones d'edat avançada que necessitin supervisió, segons Daniel Liendo , CEO de Silikon Group. Tot això a través d'un sistema tecnològic que permet conèixer l'estat dels majors en tot moment i en qualsevol lloc.

Capital propi i 'micromecenatge'

Aquesta idea de negoci va començar a través de l'experiència personal d'Ángel Puertas i el seu germà Pedro, un altre dels cofundadors de l'empresa. El seu pare sofria esclerosi lateral amiotròfica (ELA), malaltia degenerativa que afecta la capacitat motora. Quan van buscar fórmules perquè pogués envellir en la llar, com era el seu desig, van detectar que les solucions de teleassistència "estan orientades a quedar-se a casa" i això impacta en l'autonomia de les persones majors, que poden sentir-se limitades per a fer tasques que requereixin sortir del domicili.

Per això, una vegada va morir, van decidir posar en marxa una fórmula perquè això fos possible. La iniciativa es va posar en marxa a través de capital propi --amb una inversió d'uns 80.000 euros, segons Portes--, que van complementar amb una campanya de micromecenatge iniciada a principis de 2019. A mitjan abril ja havien aconseguit més de 10.000 euros per a posar en marxa SeniorDomo, i avui dia compta amb uns 1000 usuaris.

Teleassistència a casa i al carrer

Aquest sistema pretén que la persona que l'utilitzi compti amb una major independència gràcies al monitoratge dels seus moviments i estat físic durant les 24 hores, tant en la llar com fora d'aquest. A més, el sistema és autònom, en el sentit que no necessita la interacció del pacient per a activar-se sinó que, gràcies als seus components, detecta caigudes i absència de mobilitat imprevista. Un fet molt útil en el previsible suposat que la persona hagi perdut la consciència pel susdit accident.

Una altra de les característiques diferencials d'aquesta iniciativa és la implicació de la família. "En els sistemes com el del botó vermell [programa de teleassistència per a majors que consisteix en un polsador que els pacients porten penjat al coll] la família no participa en el procés d'envelliment", explica Portes, "no té constància del que és envellir".
SeniorDomo ha trobat la solució a aquest problema: els afins de la persona monitorada compten amb una aplicació mòbil amb el registre d'activitat física d'aquesta, així com una alerta que avisa de les incidències que hagi pogut sofrir.

Assistència de professionals

En cas d'accident, l'equip de professionals de SeniorDomo --format per personal d'atenció de crides de teleassistència, treballadors socials, professionals d'atenció a la dependència, etcètera-- es posa en contacte amb l'usuari mitjançant els intercomunicadors en el domicili --sense necessitat que aquest faci la crida-- o de manera presencial, si s'ha contractat tal servei. De manera paral·lela, s'activa el protocol d'emergències en coordinació amb el 112 com a col·laboradors registrats.

Aquesta iniciativa va ser guardonada amb el reconeixement de Millor projecte social en els premis SpinUOC 2019, promoguts per la Universitat Oberta de Catalunya per a donar a conèixer l'emprenedoria entre els alumnes i professors del centre. A més, en el mateix certamen va aconseguir el guardó atorgat pel públic enfront d'altres set projectes que competien per ell.

← Tornar