ℹ️ Com detectar i prevenir la degeneració macular associada a l'edat?

Tel: 973 266 300
Logo Vithas
VITHAS LLEIDA Carrer Bisbe Torres, 13 · 25002 Lleida · Tel: 973 266 300

ℹ️ Com detectar i prevenir la degeneració macular associada a l'edat?

dilluns 22 de maig 2023

En el context del Dia Mundial de la Salut Visual, celebrat ahir, els especialistes de Vithas han subratllat la imperiosa necessitat de prevenir i detectar precoçment la degeneració macular associada a l'edat (DMAE). D'acord amb el Dr. Magí Vilaltella, oftalmòleg de l'Hospital Vithas Lleida, "esperem un augment significatiu en el nombre de persones afectades per la DMAE, en gran part a causa de l'envelliment de la població".

La degeneració macular associada a l'edat (DMAE) és una malaltia ocular que afecta principalment als adults majors, causant pèrdua progressiva de la visió central. Aquesta condició afecta la màcula, la part de l'ull que permet veure els detalls fins, la qual cosa dificulta activitats quotidianes com llegir i conduir.

"L'Informe mundial sobre la visió, publicat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 2019, projecta que el nombre de persones amb degeneració macular senil experimentarà un increment de 47,7 milions entre 2020 (195,6 milions) i 2030 (243,3 milions). Addicionalment, l'OMS va anticipar a l'Assemblea Mundial de la Salut de l'any 2020 que el nombre de persones amb ceguesa es triplicarà cap a 2050, i les necessitats globals en atenció oftàlmica creixeran de manera considerable en les properes dècades. Aquest increment no només es deu a l'envelliment de la població, sinó també a canvis en el medi ambient i en els estils de vida.

Com detectar i prevenir la degeneració macular associada a l'edat

La gestió efectiva de la degeneració macular associada a l'edat (DMAE) es basa en tres pilars: mesures preventives, detecció primerenca i tractament adequat. "És essencial que els pacients adoptin estratègies preventives contra la DMAE per millorar i conservar la seva qualitat de vida", sosté el Dr. Vilaltella. "Aquestes estratègies poden incloure el manteniment d'una dieta nutritiva i equilibrada, l'abstenció d'hàbits nocius com el tabaquisme, la protecció ocular davant de l'exposició solar intensa i la realització periòdica de revisions oculars".

El Dr. Vilaltella insisteix en el paper actiu que han d'assumir els pacients en la preservació de la seva salut visual. "Cada pacient ha d'integrar a la seva rutina hàbits saludables que afavoreixin el seu benestar visual. Això inclou una activitat física regular i el control rigorós de malalties sistèmiques com la diabetis i la hipertensió, que poden tenir un impacte advers en la salut dels ulls".

Finalment, el Dr. Vilaltella ressalta el paper crucial de l'educació i la conscienciació en la gestió de la DMAE. "La nostra meta és proporcionar als pacients el coneixement necessari perquè puguin prendre decisions informades sobre la seva salut visual. L'educació és una eina potent en la lluita contra la DMAE i altres afeccions oculars", conclou.

← Tornar
© Vithas · Tots els drets reservats · Avís legal ·
VITHAS LLEIDA Carrer Bisbe Torres, 13 · 25002 Lleida · Tel: 973 266 300