Més de 1.500 pacients urològics s'han tractat amb èxit amb els sis robots quirúrgics Da Vinci dels hospitals Vithas

Tel: 973 266 300
Logo Vithas
VITHAS LLEIDA Carrer Bisbe Torres, 13 · 25002 Lleida · Tel: 973 266 300

Més de 1.500 pacients urològics s'han tractat amb èxit amb els sis robots quirúrgics Da Vinci dels hospitals Vithas

dilluns 27 de novembre 2023

A Espanya es diagnosticaran més de 158.000 nous casos de càncer en homes aquest any, dels quals, 29.000 seran de pròstata (el més freqüent al nostre país); 17.700 de bufeta urinària i gairebé 6.000 de ronyó, segons l'últim informe de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM)1. En tots ells, la cirurgia robòtica juga un paper fonamental, ja que és una de les tecnologies quirúrgiques més precises per al seu tractament gràcies als importants beneficis que ofereix al pacient, tant a nivell de resultats com de recuperació.  

En coincidència amb la celebració de 'Movember', Vithas ha fet balanç dels resultats clínics dels sis robots quirúrgics Da Vinci amb els quals compta el grup als hospitals Vithas Vigo, Vithas Sevilla, Vithas Xanit Internacional, Vithas València 9 d'Octubre, Vithas Lleida i l'Universitari Vithas Madrid Arturo Soria. I, en total, més de 1.500 pacients urològics s'han tractat amb èxit amb aquesta tecnologia d'última generació. 

Perfil del pacient urològic operat amb Da Vinci

El robot Da Vinci és l'instrument més sofisticat que hi ha avui dia per intervenir el càncer de pròstata, de bufeta, de ronyó o de retroperitoneu, així com per fer cirurgia reparadores (com hiperplàsies benignes de pròstata (HBP) o estenosi). "Amb Da Vinci pots operar casos més complexos que, fins al moment, altres abordatges no permetien", explica el Dr. Alberto Pérez-Lanzac, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Vithas Madrid Arturo Soria i del centre mèdic Vithas Internacional, on es porta emprant aquesta tecnologia des de fa més de dos anys i mig.

En termes generals, el perfil del pacient operat amb Da Vinci sol ser un got de més de 60 anys. I, en general, no hi ha cap contraindicació específica per a aquesta cirurgia robòtica, ja que s'apliquen els mateixos criteris que per a una cirurgia laparoscòpica (comorbilitat, excessiu nombre d'intervencions prèvies, per qüestions anestèsiques, etc.), enumera el Dr. Pérez-Lanzac. 

Beneficis del Da Vinci en patologies urològiques

Precisió, millora en els resultats i seguretat en l'activitat quirúrgica són, sens dubte, tres dels principals avantatges del robot quirúrgic Da Vinci, tal com ressalta el Dr. Juan Arocena, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Vithas Xanit Internacional. "A través d'aquesta tecnologia de cirurgia mínimament invasiva realitzem intervencions amb una elevada precisió, la qual cosa contribueix a la millora significativa de la qualitat de vida del pacient", explica l'especialista. 

A més d'això, el Dr. Arocena recalca que en tenir una visió tridimensional real del camp quirúrgic i en traduir el robot els moviments del cirurgià de manera intuïtiva, es poden realitzar microcirurgia, disminuint de forma important els efectes secundaris de la prostatectomia i repercutint en un millor pronòstic en la preservació de la capacitat d'erecció i la continència urinària del pacient.

Da Vinci, gran avenç per a la cirurgia urològica

En termes generals, el robot Da Vinci ha suposat un gran avenç per a la cirurgia aplicada a la urologia, ja que permet realitzar intervencions com la prostatectomia radical per al càncer de pròstata (és a dir, l'extirpació total d'aquest òrgan glandular de l'aparell reproductor masculí). De fet, la cirurgia prostàtica és "la cirurgia robòtica que amb més freqüència s'empra Da Vinci", segons el Dr. José Rubio, uròleg de l'Hospital Vithas València 9 d'Octubre, qui afegeix que la prostatectomia radical per carcinoma i la simple per adenoma benigne són dues de les indicacions clares d'aquesta tecnologia. 

Da Vinci també s'empra per a un altre tipus de tumors, com el càncer de ronyó (a través de la nefrectomia per a la seva retirada parcial o total); o de bufeta (amb les cistectomies radicals amb neovejiga que permet extirpar-la i construir-la de nou amb teixit del propi pacient).

Altres patologies urològiques per a les quals també s'utilitza amb freqüència aquest sistema innovador és en l'abordatge de la hiperplàsia benigna de pròstata amb un mil·liriòtic (tècnica quirúrgica que s'empra en cirurgia mínimament invasives)", així com per tractar els prolapses pèlvics (a través d'una colposacropèxia); i el dolor pelvià (on es practica l'alliberament del nervi pudent), explica el Dr. Manuel Ruibal Moldes, especialista de l'equip d'Urologia Robòtica de l'Hospital Vithas Vigo, centre que va instal·lar el robot Da Vinci Xi el 2018, convertint-se en el primer del sud de Galícia a apostar per aquesta tecnologia. 

L'experiència de l'especialista, clau en el maneig de Da Vinci

L'experiència de l'especialista juga un paper fonamental en el maneig del robot Da Vinci, ja que la prostatectomia radical robòtica requereixen un alt nivell de precisió tècnica per minimitzar el risc de seqüeles en el pacient i obtenir els millors resultats. 

"La precisió ve determinada per l'experiència del cirurgià i les eines necessàries per poder realitzar-la, sent a dia d'avui el robot Da Vinci Xi (com el que tenim a l'Hospital Vithas Sevilla), l'última tecnologia existent per a la realització d'aquest tipus de cirurgia", explica el Dr. Antonio Medina, uròleg que, juntament amb els doctors Manuel Ruibal,  Rubén Campanario i Walter Orlandi, forma part del Grup Sutur de l'Hospital Vithas Sevilla. 

La importància de la formació contínua en la cirurgia robòtica

En el camp de la cirurgia robòtica, l' actualització constant de coneixements i habilitats és fonamental per a l' èxit dels procediments. "La formació contínua és clau", afirma el Dr. Pep Auguet, uròleg de l'Hospital Vithas Lleida. Segons el Dr. Auguet, és important formar part de programes de capacitació regulars per a cirurgians, que s'enfocin en les últimes tècniques i avenços en la cirurgia robòtica, assegurant-se així estar sempre a l'avantguarda dels desenvolupaments en el seu camp.

El Dr. Auguet destaca la importància d'adaptar-se a les innovacions tecnològiques i als canvis en els protocols quirúrgics. A Vithas Lleida, es promou un enfocament multidisciplinari per a la formació, on els cirurgians col·laboren amb experts de diverses especialitats. Això no només millora la seva competència tècnica, sinó que també permet una comprensió més integral de les necessitats del pacient. "El nostre objectiu és assegurar que els pacients es beneficiïn dels tractaments més avançats i precisos", conclou el Dr. Auguet.

← Tornar
© Vithas · Tots els drets reservats · Avís legal ·
VITHAS LLEIDA Carrer Bisbe Torres, 13 · 25002 Lleida · Tel: 973 266 300