Fins a un 20% dels pacients no tractats de fuetada cervical després d'un accident de trànsit pateix seqüeles

Tel: 973 266 300
Logo Vithas
VITHAS LLEIDA Carrer Bisbe Torres, 13 · 25002 Lleida · Tel: 973 266 300

Fins a un 20% dels pacients no tractats de fuetada cervical després d'un accident de trànsit pateix seqüeles

dijous 07 de desembre 2023

En moltes ocasions, els efectes no es manifesten immediatament podent transcórrer més de 24 hores abans de notar els primers símptomes, com dolor de coll, vertigen, marejos i dolor a les extremitats superiors


Amb l'arribada del pont de desembre augmenten de manera considerable el trànsit i els desplaçaments de vehicles, per la qual cosa durant la conducció cal tenir molta cura, tant en autopistes com en les carreteres convencionals, les més perilloses segons la DGT. 

Per a SOTOCAV (Societat de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de la Comunitat Valenciana), les lesions més freqüents després d'una col·lisió són les lesions de columna, sobretot les fuetades cervicals, una patologia que afecta vuit de cada deu conductors, provocada per un mecanisme d'acceleració-desacceleració en accidents per col·lisió de vehicles amb impacte posterior o lateral,  que transmet la seva energia al coll.

Segons explica el doctor Fernando Corbí, traumatòleg i responsable de la Unitat de Trànsit de l'Hospital Vithas València 9 d'Octubre, "l'esquinç o fuetada cervical és una lesió molt comuna que es produeix a l'altura del coll i que sol ser més freqüent en accidents per xoc amb un altre vehicle, és a dir, quan es rep un cop per darrere. Té lloc per un dany a les vèrtebres del coll, que sol requerir ús de collaret, i desemboca en dolors de cap, coll i marejos.

"Els símptomes més comuns, -tal com explica Matthis Beley, fisioterapeuta de la Unitat de Trànsit de l'Hospital Vithas València Consuelo-, són dolor a nivell cervical que limita els moviments del coll; dolor i/o formigueig en espatlles, braços o fins i tot mans; marejos, nàusees, vertigen i dolor d'esquena mitjana i/o esquena baixa" i fa èmfasi que "depenent del context del pacient i del tipus d'accident poden aparèixer tots aquests símptomes o només algun".

En moltes ocasions els efectes de la fuetada cervical, no es manifesten immediatament podent transcórrer més de 24 hores abans de notar els primers símptomes, com dolor de coll, vertigen, marejos i dolor a les extremitats superiors. 

Tractament

Respecte al tractament, el doctor Juan Vicent Vera, cirurgià ortopèdic i traumatòleg de l'Hospital Vithas Castellón comenta que "la fuetada cervical és una lesió lleu, però que ha de ser tractada per personal qualificat. En la majoria dels casos es recupera completament als 2-3 mesos del tractament" i indica que "els pacients no tractats poden experimentar seqüeles fins al 15-20% dels casos. Les seqüeles més freqüents són dolor cervical crònic, cefalea, alteracions sensitives als braços i síndrome vertiginosa". 

Prevenció

Per a Adrián Zafra, coordinador de la Unitat de Fisioteràpia de l'Hospital Vithas Medimar, "la prevenció és essencial per evitar la fuetada cervical en accidents de trànsit i requereix que li prestem especial atenció a l'ús correcte del reposacaps. Aquest element està dissenyat precisament com a suport de seguretat. En aquest sentit, un cop ocupem la nostra plaça, hem de tenir sempre el cap a uns 4 cm de distància del reposacaps. Així mateix, els ulls han d' estar a la mateixa alçada que la part més dura de l' aquest suport i el seient dels ocupants del vehicle no ha d' estar reclinat més de 25 graus".

La rehabilitació i exercici post-tractament

Després de superar la fase inicial del tractament de lesions com l'esquinç cervical, el següent pas crucial és un programa de rehabilitació efectiu. El Dr. Alex Puertas, traumatòleg de l'Hospital Vithas Lleida, emfatitza la importància d'aquests processos per garantir una recuperació completa i duradora. "La rehabilitació no és només una fase de recuperació, és una oportunitat per enfortir el cos i prevenir futures lesions", afirma el Dr. Puertas. 

El Dr. Puertas també ressalta la importància de programes de rehabilitació dissenyats a mida, que inclouen exercicis d'enfortiment, tècniques d'estirament i teràpies manuals. "Aquests exercicis no només ajuden a recuperar la funció normal del coll i l'esquena, sinó que també juguen un paper crucial en la millora de la qualitat de vida general del pacient", afegeix el Dr. Puertas. 

Amaxofòbia o por a conduir

Per la seua banda, Silvia Ortiz, psicòloga de l'Hospital Vithas Aguas Vivas i el Centre Mèdic Vithas Alzira, ha recordat que "haver patit accidents moderats o greus, propis o molt propers, pot generar un alt impacte en el nostre sistema de gestió emocional, la qual cosa pot influir negativament o fins i tot invalidar la nostra capacitat de pujar a un vehicle en molt de temps,  en aquest cas la por consisteix en la idea de poder patir un nou accident".

Ortiz ha indicat que entre els símptomes més habituals que descriuen els pacients diagnosticats, trobem "falta d'aire, sudoració, tensió muscular, fins i tot taquicàrdies i ansietat". El primer pas és "prendre consciència del problema, contactar amb un professional adequat i intentar realitzar exercicis de relaxació i respiració, per controlar l'ansietat, fins a poder començar el tractament".

← Tornar
© Vithas · Tots els drets reservats · Avís legal ·
VITHAS LLEIDA Carrer Bisbe Torres, 13 · 25002 Lleida · Tel: 973 266 300