Corcs

Tel: 973 245 571 - 610 430 822
A C PLAGUES URBANES Cr. Tarragona, 29 · 25005 LLEIDA, Lleida · Tel: 973 245 571 - 610 430 822

Corcs

  Els corcs són escarabats que s'alimenten de fusta. Afortunadament les espècies que ho fan son poques, tot i que els seus danys poden tenir un gran cost ja que poden afectar no només mobles si no elements estructurals, i obres d'art. Al igual que els tèrmits, els corcs s'alimenten de fusta, però són més selectius i no es mengen els seus derivats com el paper o alguns aglomerats.

 

 

Com saber si la fusta està infestada

 

El signe més evident es la presència de forats rodons, d’un a 12mm de diàmetre en funció de l’espècie, a la superfície de la fusta. Generalment es pensa que és l'escarabat qui produeix els danys, en realitat és la larva qui produeix el dany principal i la fase d'escarabat només fa el forat de sortida. Al sortir acostumen a caure serradures o pols de fusta de dintre dels túnels, aquests és un altre signe evident. Per últim, els corcs, al rossegar la fusta produeixen un soroll característic que tot i ser de baixa intensitat pot sentir-se clarament a la nit.

 

Com tractar-los

 

Existeixen tres tècniques bàsiques de prevenció i tractament del corcs.

 

Tractaments de superfície mitjançant l’aplicació de productes insecticides a la superfície externa de la fusta. Els tractaments poden aprofundir de 2 a 3mm dins la mateixa. No eliminen les larves de l’interior però eviten noves entrades i maten els adults al sortir. Pot ser un mètode efectiu per si sol, ja que interromp el cicle, però no atura els danys de forma immediata. Per això acostuma a realitzar-se paral·lelament a tractaments per injecció. Si l’aplicació es fa mitjançant productes en gel la penetració pot ser superior. Els tractaments en gel estan indicats per a obres d’art o objectes ornamentals als quals no es poden aplicar tècniques d’injecció d’insecticides.

 

Tractaments en profunditat mitjançant la injecció d’insecticides. Persegueixen eliminar els insectes de l’interior de la fusta i aturar els danys que causen de forma immediata. Es realitzen forats distribuïts homogèniament i es taponen amb una vàlvula que permetrà la injecció a pressió de l’insecticida. L’alta pressió i la presència de túnels fan que l’insecticida penetri profundament a la fusta. Aquest tractament deixa la fusta protegida per a d’altres plagues, com els tèrmits i també protegeix dels fongs ja que el tractament també pot portar fungicida.

 

Tractaments d’atmosfera controlada. Estan especialment indicats per a mobles, obres d’art i qualsevol objecte que no pugui ser tractat amb insecticides. Els objectes a tractar s’introdueixen en un espai en el qual es modifica la temperatura i es substitueix l’aire per una composició de gasos, de tal forma que les condicions atmosfèriques (temperatura i absència d’oxigen) provoquen la mort dels insectes. Aquest tractament no fa servir cap insecticida i no deixa cap tipus de residu.

← Tornar
© A C PLAGUES URBANES · Tots els drets reservats · Avís legal ·
A C PLAGUES URBANES Cr. Tarragona, 29 · 25005 LLEIDA, Lleida · Tel: 973 245 571 - 610 430 822