Trucs i recomanacions a l’hora de buscar feina

Trucs i recomanacions a l’hora de buscar feina

dijous 13 de setembre 2018

Palpitacions, cor accelerat, suor freda, et sonen aquestes sensacions?
Els nervis moltes vegades –i per desgràcia– ens acompanyen en la majoria d’entrevistes de feina, i fan que les nostres aptituds i talents es vegin enfosquits per una capa de dubtes i d’incomoditat.

Per aquest motiu, ressaltem alguns trucs i recomanacions a tenir en consideració a l’hora de buscar feina!

  • Millorar el teu currículum
    El currículum és una part fonamental de la nostra projecció professional. I, donada la seva importància, cal que el seu contingut i el seu aspecte siguin el més complets i actualitzats possible. Habitualment s’acompanya d’una carta de presentació, que esdevé el primer contacte amb la persona responsable de l’empresa on volem treballar.
  • És molt recomanable disposar de diversos currículums (una versió completa, una versió reduïda, una versió adreçada a “X” sector, una versió adreçada a un altre sector, una en català, una en castellà, etc.). Això sí, tots i cadascun d’ells han d’estar igualment cuidats i actualitats!
  • El contingut s’ha de presentar clar, concís i endreçat de més a menys actual. Ha d’haver-hi un apartat dedicat a la formació reglada, un a la formació complementària, un altre a l’experiència laboral, i un –si volem– més personal on indicarem els nostres talents i habilitats per aquella feina.
  • Imatge personal. És important que aparegui les nostres dades de contacte actuals, ja sigui telèfons de contacte com adreça electrònica, blog, llocs web i xarxes socials professionals (com ara LinkedIn). També és una bona opció –que no una obligatorietat– incloure una fotografia actual. Aquesta és millor que sigui formal, de mig pla curt o primer pla, i amb fons blanc.
     
  • Cuidar de les xarxes socials
    En els temps que corren, pràcticament tothom té presència a les xarxes socials. Per tant, cal tenir molta cura sobre la nostra informació que roda al món digital.El 73% dels professionals de recursos humans utilitzen les xarxes per incorporar gent a les seves empreses, i ho fa a través de LinkedIn, Facebook i Twitter!Recomanem emprar fotografies formals, tot i que no excessivament sèries si no volem; cal que els nostres perfils restin actualitzats, que la nostra informació sigui fidedigna i que siguem actius –participar en converses, compartir experiències professionals, publicar els teus èxits, etc.–.
  • Cercar la feina a través del multicanal
    A l’hora d’aconseguir un lloc de feina cal anar a totes! Per tant, s’ha d’atendre molts components: des d’enviar currículums de manera tradicional a les empreses que ens interessin, a posar-nos en contacte amb consultores, estar d’alta i revisar habitualment les ofertes dels portals digitals, contactar a través de les xarxes socials amb empreses, concertar trobades professionals, anar a ponències que ens permetin ampliar la nostra xarxa de networking, etc.És molt important deixar les nostres dades i currículum a la persona adequada, tant si ho fem físicament com digitalment. Per tant, hem de tenir clar qui és el responsable de l’àrea de personal o l’àrea professional on volem treballar.
  • Millorar l’oratòria
    De vegades quan estem nerviosos, i davant de situacions estressants o amb persones que no coneixem, les nostres capacitats d’oració s’alteren i es minimitzen.Per això, és molt important saber quin registre emprar a l’esfera professional. També podem consultar guies d’oratòria, fer cursos i tallers de preparació a entrevistes o veure vídeos tutorials.
  • Reforçar l’autoconfiança
    Hi ha molts factors que influencien a l’hora d’aconseguir o no una feina. De tots aquests, però, alguns depenen de nosaltres mateixos, i un de molt interessant que podem reforçar és la nostra autoconfiança.Ser conscients dels nostres talents, de les nostres habilitats, dels nostres coneixements i la nostra experiència és la gran carta de presentació de la nostra “candidatura” a una feina. Cal reforçar tots aquests trets positius, creure’ns-els i tenir present que amb ganes, voluntat i perseverança, podem arribar on ens proposem!En aquest punt és molt interessant saber que ens diferencia de la resta de candidats, quines són les particularitats i els valors afegits de la nostra proposta.
     
  • La posada en escena: l’entrevista
  • Informació empresa, i persona. Tant quan enviem cartes de presentació com el currículum, i també en el moment de fer una entrevista de feina, saber a qui ens dirigim és clau. Conèixer l’empresa i el seu sector –a què es dedica, des de quan ho fa, quines branques té, quina és la seva especialitat, etc.–, i la persona amb qui conversarem –formació, trajectòria professional, etc.–, ens permetran estar més segurs de nosaltres mateixos al llarg de la trobada.
  • Assaig previ. Aquest és un pas fonamental per sentir-nos més còmodes a l’entrevista i contestar ràpid i amb seguretat. És important visualitzar la trobada, i elaborar un petit discurs mental de com ens presentarem o com resoldrem preguntes típiques com ‘Per què vols treballar aquí?’ o ‘Per què t’hauríem de contractar?’.
  • Puntualitat. Arribar una mica més aviat de l’hora concertada és un encert quan hem d’anar a una entrevista de feina. Arribar abans és sinònim d’analitzar l’espai on interactuarem, repassar els punts forts del nostre currículum, respirar amb calma, etc.
  • La primera impressió importa. I molt! Cal vestir una mica per l’ocasió. No de vint-i-un botons, però sí d’acord amb el tipus de feina que desenvoluparem. Cal anar ben net i planxat, i es recomana emprar colors neutres, de línies senzilles i sabates còmodes. El nostre vestuari diu molt del concepte que tenim de nosaltres mateixos.
  • Llenguatge no verbal. Al llarg de l’entrevista, s’haurà de cuidar el llenguatge verbal – les expressions, el vocabulari, els tics, etc.–, però també el no verbal. Mirar a l’interlocutor als ulls, encaixar-li la mà amb fermesa, evitar encreuar les cames i els braços, o evitar tocar-se el cabell sovint, són alguns dels trucs que no hem d’oblidar.
← Tornar
© General d'Estudis · Tots els drets reservats · Avís legal ·
GENERAL D'ESTUDIS Alcalde Costa, 18 · 25002 LLEIDA · Tel: 973 280 888