Tècniques d’estudi, què són i per què serveixen

Tècniques d’estudi, què són i per què serveixen

dimecres 20 de febrer 2019

Aprendre a treure’s el màxim partit d’un mateix a l’hora d’adquirir coneixements és una assignatura pendent en la majoria de centres escolars d’avui i d’ahir. I per aquest motiu és un pas vital a mostrar i practicar en una acadèmia com la nostra.

>> Fer un esquema, memoritzar, concentrar-se, extreure les paraules clau d’un text, sintetitzar, etc., són recursos que ajuden a familiaritzar-se amb noves temàtiques i a entendre finalment aquelles que fa temps que se’ns resisteixen

Què són les tècniques d’estudi?
Les tècniques d’estudi són un conjunt d’eines i mètodes que faciliten l’aprenentatge de l’alumnat, optimitzant el seu temps i focalitzant-lo en allò veritablement important.

Quines són les tècniques d’estudi bàsiques i en què consisteixen?

  • Organització i planificació temporal. Un pla de treball necessita adaptar-se a un temps i una freqüència concrets, que en cada persona són diferents. Per aquest motiu és molt important invertir un temps cada dia/setmana en cada tasca, alternar les assignatures a treballar, saber quin grau de dificultat tenen, etc.
  • Temps per pair: descans i exercici físic. Aprendre òptimament necessita, cada 45 minuts, un petit descans de 10 minuts. Tanmateix, s’aconsella practicar exercici físic per tenir un bon rendiment estudiant, alimentar-se de forma equilibrada i dormir mínim 8 hores al dia.
  • Llegir, rellegir, subratllar. Entendre bé una informació, i saber diferenciar-ne allò important i allò complementari, són dos passos claus per estudiar i aprendre. En ells serà fonamental la concentració, la relectura, emprar suports visuals (subratllat amb fosforescents o llapis, signes ortogràfics, negretes, etc.) i elaborar esquemes clars i resums.

 

>> Recorda: en el món del subratllat, menys és més!

 

  • Fer un esquema. Per fer un esquema primer hem d’identificar bé els conceptes i les paraules claus d’un text i, seguidament, trobar les connexions entre aquests. No es tracta d’una tècnica directa com llegir o subratllar, però visualment és molt útil per ‘minimitzar’ l’impacte d’estudiar centenars de fulls.
  • Fer un resum. En aquest pas és decisiu, novament, comprendre al 100% el text, i saber-ne extreure les idees centrals. A partir d’aquí, amb pròpies paraules, es reescriuen els conceptes clara i breument.
  • Prendre apunts. Es tracta d’una habilitat més que es perfecciona a base de pràctica; en aquest cas, durant les explicacions a classe. S’ha d’estar molt atent i amb bona actitud, s’ha de preguntar al professorat en el cas de tenir algun dubte i s’ha de resumir mentalment el què s’explica. També cal escriure de pressa (es poden emprar paraules escurçades) i deixar espais per fer anotacions i aclariments.
  • Examen: exercitar la memòria i la posada en escena. La prova de foc que verifica que hem treballat bé les tècniques d’estudi és l’examen o prova final. Si un tema s’ha treballat amb temps suficient, aquest ja està introduït en la ment de l’alumnat, i aquí és clau exercitar la memòria. Pel que fa al dia ‘D’, cal estar en calma, llegir amb atenció les preguntes que es demanen, desenvolupar clarament les respostes, començar per les preguntes més senzilles i deixar pel final les més complexes, que requeriran més temps per pensar. No oblideu ser polits en la presentació, ni l’ortografia!
  • PLUS: Correcció de la postura a l’hora d’estudiar. Quan fas deures, esquemes, llegeixes o estudies, t’has fixat mai quina postura adoptes? La teva vista s’aparta, com a mínim, un pam del full on escrius o llegeixes? Si encara tens dubtes de quina és la millor posició per estudiar sense fer mal al teu cos, et recomanem llegir el post ‘Algunes recomanacions ergonòmiques’ del nostre blog!

 

>> És molt útil l’ús de l’agenda escolar per ser conscients de totes les activitats i proves a realitzar, així com per organitzar la planificació d’aquests amb temps suficient
 

Quan podem practicar tècniques d’estudi a General d’Estudis?
Les tècniques d’estudi són un apartat important en l’adquisició dels hàbits formatius; per aquest motiu, sempre que faci falta i que se sol·liciti, es poden treballar en les nostres Escoles de Nens o en els repassos dels nostres centres.

A més a més, oferim a tot l’alumnat de la nostra Escola de Nens del centre de Balàfia, apuntat a un mínim de 2 hores a la setmana en aquesta, 1 hora de tècniques d’estudi totalment gratuïta. Aquesta té lloc cada divendres, de 19 a 20h de la tarda (prèvia confirmació a la recepció del centre).

← Tornar
© General d'Estudis · Tots els drets reservats · Avís legal ·
GENERAL D'ESTUDIS Alcalde Costa, 18 · 25002 LLEIDA · Tel: 973 280 888