Així funcionen les proves d'antígens que pots comprar a les farmàcies

Tel: 973 231 766
FARMÀCIA RAZQUIN Sant Martí,39 · 25004 LLEIDA, Lleida · Tel: 973 231 766

Així funcionen les proves d'antígens que pots comprar a les farmàcies

dijous 22 de juliol 2021

Avui ha començat oficialment la venda de testos d'antígens sense recepta a les farmàcies. A continuació t'expliquem tot el que has de saber sobre les proves d'automostra que detecten l'antigen del virus SARS-CoV2. El primer que has de saber és que aquests testos només detecten les proteïnes del virus i que estan dissenyats per fer-se els primers cinc dies després de presentar símptomes, haver estat en contacte amb una persona positiva o bé, com a mesura de prevenció de contagi en cas d'assistir a reunions, concerts i trobades.

 

Al territori ponentí són moltes les botigues farmacèutiques on pots anar a comprar aquestes proves. Hem visitat una de les farmàcies més antigues de Lleida, la farmàcia Razquín, on ens han explicat com funcionen, quan es fan i quin preu tenen.

 

Cada caixa d'automostra inclou:

  • Hisop: L'hisop, que és la barreta que introduirem per una de les fosses del nas per agafar la mostra de fluid que s'analitzarà. En aquest cas, estem parlant d'una mostra nasal, ja que algunes permeten agafar mostra nasofaringe, és a dir, de nas i gola.
  • Targeta: La targeta porta una "finestreta" per on es mostren els resultats de la prova amb dues línies; la línia 'C', que és de control i ens indica que la prova és correcta i sempre ha de sortir marcada perquè d'aquesta manera indica que el test s'ha realitzat bé. I la línia 'T', que es marcarà si el resultat és positiu. En cas de ser negatiu, la línia simplement no apareixerà. Les marques es mostren en posició horitzontal a la targeta i de color rosa.
  • La solució buffer o solució tampó: És un líquid específic, encarregat de 'revelar' el resultat.
  • Tub/goter: El tub de plàstic tou amb tap en forma de goter és on es remena l'hisop, prèviament introduït al nas, durant un minut. D'aquesta manera, la solució buffer s'impregna de la mostra.
  • Instruccions: Prospecte d'instruccions on expliquen, en diferents idiomes, com es fa el test.

A continuació t'expliquem pas a pas com es realitza la prova. El primer que s'ha de fer és preparar-te per fer la prova, un bon rentat de mans és el millor començament, així com disposar d'un lloc net. La mateixa caixa porta tot el que necessites.

  • Pas 1: L'usuari ha de mocar-se perquè d'aquesta manera el teixit epitelial sortirà cap a fora i així a l'hisop pot agafar una mostra vàlida.
  • Pas 2: Abocar la solució buffer dintre del tub, el qual es posa a la ranura de la caixa, dissenyada per disposar del tub i fer la barreja amb comoditat.
  • Pas 3: S'ha d'introduir l'hisop fins que tota la part tova es trobi dintre de la fosa nasal. Un cop dintre, se li dona unes quantes voltes, d'igual manera de dintre cap a fora, sense treure'l totalment.
  • Pas 4: Un cop es té la mostra, l'hisop es posa dintre del tub amb la solució buffer, prèviament abocada dintre del tub. Es remena durant un minut fins que la solució mulli tota la punta de l'hisop, xafant-lo al mateix temps. Després d'aquest minut, el tub es tapa.
  • Pas 5: Has de posar tres gotes al forat identificat amb una 'S' que té la targeta. Esperar 15 minuts, un cop hagin passat, el resultat apareixerà.

L'efectivitat d'aquestes proves no són 100% fiables, ja que és una tècnica menys sensible que una PCR. La detecció de la infecció és més fiable si es fa dintre dels primers cinc dies que hagin aparegut els símptomes o que s'hagi estat en contacte estret amb una persona positiva en Coronavirus. Per altra banda, és important tenir present que les persones amb resultat negatiu han de seguir amb totes les mesures de prevenció, ja que el virus es pot contraure i transmetre en qualsevol moment.

 

Per descomptat, en cas que necessiteu ajuda, a la farmàcia estem a la disposició de tothom, explicant la prova, el seu funcionament i inclús te la podem fer.

Per últim, és important que, en cas que el test surti positiu, l'usuari ha de trucar o anar al seu CAP de referència i informar dels resultats.

Salut

 

← Tornar