"Ull amb el glaucoma", per fomentar la detecció precoç d'una de les principals malalties causants de ceguera al món

Tel: 973 245 380
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380

"Ull amb el glaucoma", per fomentar la detecció precoç d'una de les principals malalties causants de ceguera al món

dimarts 07 de març 2023

Amb motiu del dia Mundial del Glaucoma el 12 de març, la Fundació Ferreruela-Sanfeliu (FFS) engega, un any més, la campanya de sensibilització de la malaltia que porta com a eslògan “Ull amb el glaucoma!” amb la col·laboració de la Clínica ILOL’acció està adreçada a la població de risc no diagnosticada (persones majors de 60 anys, persones de més de 40 amb antecedents familiars, persones d’origen africà o asiàtic, persones amb miopia o hipermetropia alta o en cas d’haver patit un traumatisme o pataologia ocular prèviament).

El 50% dels pacients amb glaucoma no saben que ho pateixen perquè no dona símptomes evidents. És per això que la FFS a través de la Clínica ILO, ofereix revisions gratuïtes a persones en situació de risc amb l’objectiu de poder diagnosticar i tractar de forma precoç tota la població que té glaucoma.

Què és el glaucoma

El glaucoma és una malaltia crònica de l'ull en la qual es va perdent visió de manera tan gradual que la persona no se n’adona i que pot arribar a causar ceguesa total.Es coneix com “la ceguera silenciosa” perquè, quan dona símptomes, ja està molt avançat. El 50% dels afectats per aquesta malaltia desconeixen que la tenen i és per això que des de la Fundació Ferreruela Sanfeliu i ILO Oftalmologia insisteixen en la importància de diagnosticar la malaltia en els primers estadis, quan encara no dona senyals per poder controlar i evitar la seva progressió.
 
El més comú (glaucoma d'angle obert) produeix mal progressiu i irreversible del nervi òptic. Aquest està compost per més d'un milió de fibres nervioses. Quan aquestes fibres nervioses moren, es desenvolupen punts cecs en el nostre camp de visió, en la part més perifèrica.

Símptomes

En la majoria d'afectats no acostuma a donar símptomes fins a fases avançades de la malaltia, quan el mal ocular és important. La pèrdua de visió perifèrica no es nota perquè el cervell té la capacitat de compensar la visió perduda i emplenar les zones cegues combinant les imatges de tots dos ulls per a donar una imatge completa. Però en estadis avançats s'arriba a una visió de túnel.

Prevenció i diagnòstic

Un diagnòstic precoç és la millor prevenció perquè la pèrdua de visió és irreversible, la visió perduda no es pot recuperar.

Tractament i cura

El glaucoma és una malaltia crònica i tot i que encara no se li ha trobat cura, es pot tractar i controlar mitjançant gotes, làser i/o cirurgia. Amb la diagnosi precoç, les revisions periòdiques, i un adequat i constant seguiment del tractament es pot frenar.

Xerrada a l’Escola Príncep de Viana

La FFS realitza campanyes de prevenció i detecció de malalties oculars i ofereix cursos i tallers de sensibilització en hàbits saludables per a diferents grups d'interès. La pròxima acció serà el dijous 9 de març a l’escola Príncep de Viana de Lleida, on se celebrarà la xerrada “Què passa quan mirem el mòbil?” adreçada a mestres i pares amb l’objectiu de donar eines per cuidar la salut ocular i adquirir hàbits saludables a les aules i a casa.

← Tornar
© ILO Oftalmologia · Tots els drets reservats · Avís legal ·
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380