La campanya ‘Ull amb el glaucoma’ detecta 14 casos en els darrers dos anys

Tel: 973 245 380
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380

La campanya ‘Ull amb el glaucoma’ detecta 14 casos en els darrers dos anys

dimarts 25 de abril 2023

La Fundació Ferreruela-Sanfeliu (FFS), amb la col·laboració de la Clínica ILO de Lleida, ha detectat 14 casos de glaucoma amb la seva campanya de sensibilització ‘Ull amb el glaucoma’ durant els anys 2022 i 2023. El 50% dels pacients amb glaucoma no ho sap que ho pateixen perquè no dona símptomes evidents. És per això, que la FFS, a través de la Clínica ILO, ofereix revisions gratuïtes a persones en situació de risc amb l’objectiu de poder diagnosticar i tractar de forma precoç tota la població que té glaucoma. La iniciativa, que es va engegar fa 15 anys i que s’emmarca en la celebració del Dia Mundial del Glaucoma, està adreçada a la població de risc no diagnosticada (persones majors de 60 anys, de més de 40 amb antecedents familiars, ciutadans d’origen africà o asiàtic, persones amb miopia o hipermetropia alta o en cas d’haver patit prèviament un traumatisme o patologia ocular).

Durant la campanya ‘Ull amb el glaucoma’ dels dos últims anys s’han visitat 45 persones durant el 2022 i 60 al 2023. D’aquest total de 105 visites, s’han detectat 14 glaucomes, 12 sospites i 4 hipertensions, el que es tradueix en un 13% d’incidència de glaucoma i un 24,7% d’incidència general.

Què és el glaucoma

El glaucoma és una malaltia crònica de l'ull, en la qual es va perdent visió de manera tan gradual que la persona no se n’adona i que pot arribar a causar ceguesa total. Es coneix com ‘la ceguera silenciosa’ perquè, quan dona símptomes, ja està molt avançat. El 50% dels afectats per aquesta malaltia desconeix que la té i és per això que des de la Fundació Ferreruela Sanfeliu i ILO Oftalmologia insisteixen en la importància de diagnosticar la malaltia en els primers estadis, quan encara no dona senyals per poder controlar i evitar la seva progressió.

En la majoria d'afectats no acostuma a donar símptomes fins a fases avançades de la malaltia, quan el mal ocular és important. La pèrdua de visió perifèrica no es nota perquè el cervell té la capacitat de compensar la visió perduda i emplenar les zones cegues, combinant les imatges de tots dos ulls per a donar una imatge completa. Però en estadis avançats s'arriba a una visió de túnel.
El glaucoma és una malaltia crònica i tot i que encara no se li ha trobat cura, es pot tractar i controlar mitjançant gotes, làser i/o cirurgia. Amb la diagnosi precoç, les revisions periòdiques i un adequat i constant seguiment del tractament es pot frenar.

La importància de la prevenció i el diagnòstic

Un diagnòstic precoç és la millor prevenció perquè la pèrdua de visió és irreversible i la perduda no es pot recuperar. Des de la Fundació Ferreruela Sanfeliu i ILO Oftalmologia es recomana realitzar revisions periòdiques per mantenir una bona salut ocular, especialment a partir dels 60 anys. El glaucoma pot aparèixer en qualsevol edat, però és més freqüent en adults grans i és una de les principals causes de ceguesa en persones majors de 60 anys.

← Tornar
© ILO Oftalmologia · Tots els drets reservats · Avís legal ·
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380