A quina edat ha d'anar el meu fill o filla a l'oftalmòleg?

Tel: 973 245 380
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380

A quina edat ha d'anar el meu fill o filla a l'oftalmòleg?

dimarts 22 de gener 2019

Els nens no acostumen a dir als pares que tenen probelemes de visió, ja que sovint ni ells mateixos en són conscients. Per això, la salut visual dels més menuts queda totalment en mans de mares i pares. A quina edat s'ha de fer la primera revisió oftalmològica? Per què és important que els nens també visitin l'oftalmòleg? En què consisteix una revisió oftalmològica pediàtrica?

Per qué és important que els nens visitin també l'oftalmòleg?

La visió és deteminant en el seu aprenentatge i marca la seva forma de relacionar-se. Les revisions primerenques ens permeend escartar o diagnosticar posssibles problemes visuals que limiten el seu desenvolupament òptim. Un cop diagnositcades, el tractament precoz és determinant per a l'avenç del desenvolupament visual. 

Per tant, a quina edat és millor fer la primera revisió oftalmológica?

Es recomana fer-ne una bena aviat, després del mateix naixement, per tal de descartar malformacions o problemes oculars severs. Seguidament, és aconsellable fe runa visita a l'oftalmòleg als 3 o 4 anys d'edat, donat que llavors ja seran capaços de col·laborar en una avaluació més completa de la visió.

I a partir dels 4 anys, cada quan convé fer controls de la visió?

Dependrà de la primera revisió i dels resultats. En el cas de no trobar patologia ocular, es recomana continuar realitzant revisions anuals fins als 10 anys d'edat, i posteriorment, bianuals fins als 16 anys. 

En què consisteix una revisió oftalmològica pediàtrica? 

La revisió oftalmològica pediàtrica se realitza conjuntament entre optometristes i oftalmòlegs. Es fa una valoració de l'agudesa visual, es comrpova l'alineació dels ulls i l'acció dels músculs, també els reflexes pupilars, la capacitat de percebre un objecte en relleu o en tres dimensions, la percepció dels colors i s'hi fa una exploració anatòmica de l'ull i del fons ocular. 

És necessari dilatar les pupiles?

Sí, per tal de poder graduar i realitzar una correcta exploració del fons de l'ull és encessari posar-hi gotes per a dilatar les pupiles. Com a efectes secundaris, ens podem trobar amb:

  • Lleu picor al moment de la instilació
  • Visió borrosa, especialment, especialment de prop, que anirà desapareixent progressivament. Els nens podran acudir a l'escola, no obstant això s'ha d'avisar al professor sobre la dificultat de lectura durant les primeres 24 hores.
  • Fotofòbia (els molesta la llum), anirà desapareixent progressivament. Es recomana l'ús de gorra o ulleres de sol en sortir al carrer.
  • Reaccions al·lèrgiques, són estranyes, però poden aparèixer en forma d'ull vermell i edema palpebral.
  • Somnolència o parla incoherent, és molt poc freqüent, sent més habitual entre els nens més petits.

Les proves estan adaptades als nens i nenes?

Sí, per exemple, en el cas de l'agudesa visual, s'adapta el test a l'edat i capacitats del nen. Així en el cas de nens de 3-4 anys s'usen dibuixos, en nens de 4-5 anys s'utilitza una "I" invertida en diferents direccions, i a partir dels 6 anys, s'utilitzen lletres i números.

En quins casos de sospita cal acudir a l'oftalmòleg?

En cas de maldecaps, lagrimeo, dificultat en la lectura o sota rendiment escolar és aconsellable fer un examen de la visió. També és important que, davant la sospita d'estrabisme, si veiem una pèrdua de l'alineament ocular, que el nen sigui explorat per un oftalmòleg especialista.

Per què és important fer un diagnòstic precoç?

Si hi ha patologies oculars, com l'ambliopia (ull vague), que no es diagnostiquen i tracten durant la infantesa, és molt probable que es converteixin en irreversibles. En altres casos, com per exemple quan es revisa la capacitat per a percebre un objecte en relleu o en tres dimensions, és important per al càlcul de les distàncies, la pràctica d'esport, el desenvolupament de treballs manuals fins a o de determinats treballs d'alta exigència visual, i en la visualització de llibres o pel·lícules en 3D.

Quins tipus de defectes per desenfoqui de les imatges en la retina poden sofrir els nens i nenes?

Hi ha 4 tipus bàsics de defectes de refracció: miopia, hipermetropía, astigmatisme i anisometropía.

  • Miopia: El nen percep borrosos els objectes llunyans pel fet que la imatge s'enfoca davant de la retina i no sobre ella. La miopia sol aparèixer més sovint en l'adolescència i en presència d'antecedents familiars.
  • Hipermetropía: La imatge s'enfoca per darrere de la retina i no sobre ella. El més habitual és que els nens siguin hipermétropes al naixement (hipermetropía fisiològica), i que aquesta es vagi corregint a mesura que van creixent, per a finalment desaparèixer en l'adolescència. Existeix un component genètic, per la qual cosa si els pares són hipermétropeshi ha més probabilitats que els seus fills també ho siguin.
  • Astigmatisme: Apareix quan la còrnia no presenta la mateixa curvatura en totes les seves zones i fa que la imatge en la retina s'enfoqui en més d'un punt. Això provoca una visió borrosa o distorsionada tant des de lluny com de prop. L'astigmatisme pot aparèixer combinat tant amb la hipermetropía com amb la miopia.
  • Anisometropía: Alguns nens poden tenir una graduació diferent en cada ull, per exemple, un ull miop i l'altre hipermétrope. És molt important detectar les anisometropías ja que tenen un elevat risc de derivar en una ambliopia (ull gandul)

Per què és important realitzar revisions oftalmològiques?

  1. Els nens no solen dir als pares que tenen problemes de visió, ja que molts ni tan sols són conscients d'això.
  2. És fonamental ser conscients que la salut visual dels petits està en mans dels pares.
  3. La visió és determinant en el seu aprenentatge i marca la seva forma de relacionar-se.
  4. Existeixen moltes malalties sistèmiques que tenen manifestacions oftalmològiques.
  5. Les revisions primerenques ens permetran descartar o diagnosticar, segons correspongui, possibles problemes visuals que potencialment limitin el seu correcte desenvolupament.
  6. Una vegada diagnosticats, el tractament precoç és determinant en la progressió del desenvolupament visual.
  7. Si una ambliopia (ull gandul) no es detecta i en conseqüència no es tracta a temps, causarà una disminució de la visió permanent en l'edat adulta.
← Tornar
© ILO Oftalmologia · Tots els drets reservats · Avís legal ·
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380