El pacient és el centre: teràpia visual optomètrica

Tel: 973 245 380
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380

El pacient és el centre: teràpia visual optomètrica

dimarts 19 de març 2019
La teràpia visual requereix d'una participació activa del pacient

A ILO Oftalmologia el pacient és el centre. Ens preocupem de la seva salut ocular i també de la seva visió. En aquest sentit, una de les tasques que fem els optometristes és conscienciar als nostres pacients i a la societat en general que no n’hi ha prou amb tenir una bona vista per veure-hi bé, sinó que cal tenir una bona visió.

La vista o agudesa visual és molt important però és només una de les habilitats visuals que conformen la visió. Perquè tot el complex procés visual tingui èxit, des que la persona dirigeix la seva atenció cap a l’objecte que vol veure, fins que hi ha una interpretació del què veu i una resposta, totes les habilitats del sistema visual han de funcionar correctament i de manera coordinada.

Algunes d’aquestes habilitats del sistema visual són:

  • Propiocepció ocular i sistema oculovestibular per situar-nos en l’espai i mantenir la postura i l’equilibri
  • Visió perifèrica, sistema oculomotor i sistema binocular per localitzar l’objecte al què volem dirigir l’atenció
  • Sistema acomodatiu per enfocar i veure nítid l’objecte
  • Agudesa visual, que és la capacitat de l’ull per poder distingir els detalls de l’objecte, ja sigui de lluny o de prop
  • Percepció visual (discriminació visual, figura-fons, constància de forma, memòria visual, …) per interpretar el què veiem

L’eficàcia del sistema visual disminuirà quan alguna de les seves habilitats no funcioni correctament ja que provocarà una interferència que dificultarà la captació i processament de la informació visual.

Hem de tenir en compte que aproximadament el 80% de la informació sensorial que ens arriba és a través dels ulls i, per tant, qualsevol activitat que vulguem fer es veurà afectada per un mal funcionament de la captació i interpretació d’aquesta informació visual. Un mal funcionament pot influir negativament en el procés de maduració i d’aprenentatge dels nens, però també en el dia a dia d’una persona adulta, en practicar un esport, conduir o treballar amb l’ordinador.

En un examen visual optomètric avaluem totes les habilitats del sistema visual i les relacionem amb els símptomes, necessitats visuals i entorn del pacient per detectar qualsevol problema que el pugui afectar i fer un diagnòstic i tractament adequat.

A la clínica ILO fem teràpia visual optomètrica com a tractament per les disfuncions del sistema visual i també altres tractaments gràcies al nostre ampli equip d’optometristes i el suport del nostre equip d’oftalmòlegs per donar la millor solució en cada cas.

Quins signes i símptomes ens han d’alertar?

Hem d’estar atents davant de signes i símptomes que ens alertin davant d’una situació  més estressant per a la nostra visió. En el cas dels infants, pares i mares han de prestar atenció, ja que l’ús generalitzat de dispositius mòbils fa que augmenti la incidència de trastorns visuals. Alguns d'aquests signes i símptomes són:

  • Visió borrosa al mirar de lluny o de prop
  • Fer ganyotes, tancar un ull o tapar-se'l a l’intentar veure-hi
  • Mal de cap frontal
  • Visió doble o queixar-se que al llegir les línies es mouen
  • Apropar-se molt o moure el cap al llegir o escriure
  • Ulls vermells, llagrimeig, parpellejar excessivament o fregar-se els ulls
  • Evitar fer tasques de prop (o dir que no li agraden), cansar-se ràpidament al fer-les o perdre la concentració/atenció amb facilitat
  • Velocitat i/o comprensió lectora baixa per l'edat
  • Invertir/confondre lletres/paraules, saltar-se paraules/línies, vocalitzar al llegir o acompanyar la lectura amb el dit.
  • Tenir mussols amb freqüència
  • Postures anòmales del cap

Davant de qualsevol d’aquests signes o símptomes s’ha de consultar a l’optometrista perquè pot indicar una alteració visual que es pot solucionar amb ulleres, lents de contacte, prismes, teràpia visual o simplement seguint uns consells d’higiene visual.

Algunes de les alteracions més habituals que poden afectar al sistema visual són: miopia funcional, problemes de motilitat ocular, disfuncions acomodatives i binoculars, estrabisme funcional, ambliopia (o ull gandul com es coneix col·loquialment) o problemes de processament i interpretació de la informació visual.

Què cal fer en aquests casos?

El tractament indicat per tots aquests casos és la teràpia visual optomètrica.

Amb els resultats de l'examen visual optomètric podem dissenyar un programa de teràpia visual individualitzat que consisteix en una sèrie d’exercicis per desenvolupar, recuperar o potenciar les habilitats del sistema visual de cada pacient. D'aquesta manera reeducarem la seva manera d'utilitzar la visió per millorar-ne l’eficàcia i així optimitzar el rendiment escolar, laboral, esportiu… i també reduir o eliminar els símptomes que presenta el pacient.

La teràpia visual que fem la majoria d'optometristes va més enllà de la idea de fer gimnàstica pels ulls. És un tractament molt més global on s'integra la visió amb la resta de sentits.

Així doncs, a través dels exercicis de teràpia visual i amb la participació activa i conscient del pacient crearem noves connexions neuronals i farem que la nova manera de veure-hi sigui més còmoda i de més qualitat.

La teràpia visual optomètrica és un tractament del què es poden beneficiar persones de qualsevol edat. Els resultats de la teràpia sempre seran millors i més ràpids en nens o joves perquè les adaptacions al problema visual no estan tant arrelades i el cervell és més mal·leable (per això és tant important la detecció precoç de qualsevol problema visual), però en persones adultes la plasticitat cerebral encara existeix i també es poden aconseguir millores. A través de la teràpia visual podem canviar la vida d’aquestes persones que no saben que les seves limitacions i dificultats en el seu dia a dia són a causa d’un problema de visió (que en la majoria dels casos no és de vista) proporcionant-los les eines necessàries per fer que puguin aprofitar i gaudir de tot el seu potencial.

L'objectiu de la teràpia visual és que al finalitzar tot el programa el pacient hagi integrat i automatitzat les habilitats treballades traslladant-les a la seves activitats diàries i que passin a formar part del pacient d'una manera inconscient. Gràcies a això no caldrà fer un manteniment i serà difícil que torni a aparèixer el problema.

La teràpia visual requereix d'una participació activa del pacient, com ja he dit abans, i per tant és imprescindible la motivació. En el cas dels nens és igual d'important o més la implicació de la família. Abans de començar la teràpia visual també hem de deixar clar que cal constància i compromís amb el tractament per a que aquest tingui èxit.

La teràpia visual es divideix en dues parts:

  1. Teràpia visual a consulta. Les sessions es fan una vegada a la setmana, en general, i duren uns 45 minuts aproximadament. A la consulta, el pacient aprèn a fer els exercicis, es fa seguiment i s’augmenta El nivell de demanda segons la progressió.
  2. Teràpia visual a casa. Té la mateixa importància que l’anterior i consisteix en fer cada dia durant uns 20-25 minuts una sèrie d'exercicis ja practicats a la consulta per automatitzar les habilitats treballades.

La durada de la teràpia visual depèn del problema o problemes que presenti el pacient i dels objectius que vulguem aconseguir. També dependrà de l'evolució i resposta del pacient al tractament.

Si has identificat algun dels signes o símptomes que hem comentat anteriorment en algú del teu entorn o en tu mateix no dubtis en concertar cita amb nosaltres.

Sal·lustià Estadella
Diplomat en òptica i optometria
 

← Tornar
© ILO Oftalmologia · Tots els drets reservats · Avís legal ·
ILO OFTALMOLOGIA Dr, Fleming,14 · 25006 Lleida, Lleida · Tel: 973 245 380