Obrim les finestres dels nostres museus!

XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN c/ Sant Crist, 1 · 25002 LLEIDA · Tel: 973 283 075

Obrim les finestres dels nostres museus!

divendres 15 de maig 2020
Dia Internacional dels Museus 2020
Dia Internacional dels Museus 2020
Dia Internacional dels Museus 2020

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que se celebra anualment el 18 de maig. Enguany, la jornada encunya el lema genèric “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió” amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada per celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus.

Des de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat s’ha impulsat la realització d’unes iniciatives conjuntes per la totalitat dels museus catalans, a les quals s’ha adherit la XMTLLA, aprofitant aquest esdeveniment per donar visibilitat als museus i a tota la feina que estan realitzant durant el confinament per mantenir el contacte amb la ciutadania.

Les portes dels nostres museus estan tancades, però OBRIM FINESTRES, digitals, perquè puguis continuar gaudint del patrimoni museístic de Catalunya a través de la pantalla del teu ordinador o dispositiu mòbil.

Visita el web del Dia Internacional dels Museus

Des de la XMTLLA ja ho tenim tot a punt, mira l'spot que hem preparat!

FINESTRES OBERTES EN LÍNIA

Els museus de la XMTLLA ens hem sumat a la iniciativa 'Finestres obertes en línia', en la qual professionals dels museus explicaran i mostraran algun aspecte destacat: les peces més rellevants i singulars, anècdotes, personatges singulars, les reserves o magatzems on es guarden les peces que no s’exposen al públic, restauracions etc. Els nostres museus participen de manera conjunta en aquesta acció amb un fil conductor comú: l’ús d’un document primari per generar un relat diferent a l’habitual al voltant de les seves col·leccions.

Així, doncs, alguns museus inicien el seu relat amb dietaris, com el Museu de Lleida i el dietari del bisbe Messeguer, fundador del Museu Diocesà, la col·lecció del qual és una de les que conforma l’actual Museu de Lleida; i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, amb un diari domèstic de mitjans del segle XIX.

Les fotografies són el punt de partida del Museu de Guissona, amb unes imatges de l’any 1973 de la descoberta d’unes restes arqueològiques a l'espai que temps a venir seria el parc arqueològic; el Museu de la Conca Dellà, amb la còpia de les fotografies de la campanya d’excavació de Walter Kuhme l’any 1954, acompanyat del Sr. Josep Muntaner i que van ser el detonant per trobar el lloc original d'excavació; i el Musèu dera Val d’Aran, amb una fotografia de l’interior de Santa Maria de Mijaran d’inicis del segle XX que va permetre identificar una pila baptismal d'origen desconegut, que es trobava al mercat de l'art.

La correspondència és una altra font d’informació important per als museus. El Museu de Cervera parteix d’una carta d’Hermínia Grau relacionada amb la instal·lació de la nova cuina a la Casa Duran i Sanpere; el Museu de la Noguera, de la carta del rei Martí I l’Humà al comte Pere II d’Urgell (conservada a l'Arxiu de la Corona d'Aragó) posada en relació amb l’alfabreguer de Margarida de Montferrat i el comte Pere; i el Museu Hidroelèctric de Capdella, de la carta de sanció contra una treballadora datada de l’any 1941.

El Museu Tàrrega Urgell i el Museu Trepat s'endinsen en la familia Trepat amb el document de la patent de l’invent mecànic de la dalladora Trepat, de Josep Trepat, i la pintura a l’oli 'Els Gitanos', de Lluís Trepat. Per la seva banda, el Museu Diocesà d’Urgell presentarà dos documents que han permès determinar la procedència d’un conjunt de lipsanoteques i reliquiaris; i el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el document mecanografiat del bisbe Miquel Moncadas i Noguera en la inauguració de les obres de remodelació del museu l’any 1983.

Finalment, el Museu d’Art Jaume Morera parlarà de les artistes en l’art contemporani actual a partir d’una pintura a l’oli sobre tela que Maria Núñez va pintar entre 1997 i 1998.

Les finestres s'obrirarn dissabte 16 de maig a les 10.45h al canal de Youtube de patrimoni.gencat

#MARATÓMUSEUMQUIZACASA

Durant els dies 16, 17 i 18 de maig estaran disponibles tots els concursos de preguntes i respostes sobre temàtica museística que s’han anat realitzant al llarg del confinament, entre els quals hi ha una edició de la XTMLLA. Posa a prova els teus coneixements sobre museus! Participa-hi a museumquizacasa.org!


MÉS ACTIVITATS: Consulta totes les activitats que els museus de han preparat al site oficial.

← Tornar
© Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran · Tots els drets reservats · Avís legal ·
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN c/ Sant Crist, 1 · 25002 LLEIDA · Tel: 973 283 075