L’Ecomuseu acollirà una trobada intercultural on participaran diferents col·lectius del Raval

ECOMUSEU DE LES VALLS D'ÀNEU
ECOMUSEU DE LES VALLS D'ÀNEU Carrer del Camp, 22-24 · 25580 ESTERRI D'ÀNEU, Lleida · Tel: 973 626 436

L’Ecomuseu acollirà una trobada intercultural on participaran diferents col·lectius del Raval

dijous 18 de octubre 2018

Una vintena de persones residents al barri del Raval de Barcelona, de col·lectius i associacions diverses (com l’assocaició gitana Carabutsí, un grup de refugiats del conflicte armat Siri, i membres del col.lectiu Confianza) visitaran el Pirineu aquest cap de setmana (19, 20 i 21 d’octubre) convidats per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu en el marc del projecte ABUAB-PORTES-PUERTAS. 

La iniciativa és una col·laboració entre l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Grup d'Arqueologia de les Dinàmiques Socials del Consell Superior d’Investigacions Científiques a Barcelona (CSIC), el Casal de Barri Folch i Torres, el Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el projecte “Confianza”, l’Associació Carabutsí, l’Associació Interacció,  l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i compta amb la col·laboració del museòleg Isber Sabrine, del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i de Global Lleida.

Es tracta d’un projecte pilot a Catalunya que compta amb el suport del Servei de Museus de la Generalitat i que té com a objectiu convertir el Museu en un espai d’interconnexió social. 

Al llarg del cap de setmana l’Ecomuseu mostrarà el patrimoni de les Valls d’Àneu, amb un relat adaptat als visitants i el dissabte a la tarda es faran diferents presentacions dels col.lectius participants i l’economista Nazrul I. Chowdhury farà una xerrada sobre els microcrèdits socials. A la nit seran els diferents col·lectius els que oferiran una mostra de la seva tradició musical en el Festival ABUAB, que tindrà lloc a l’Ecomuseu i estarà obert a tothom. Un dels fruits de l’intercanvi serà la realització d’un documental en el què es narrarà l’experiència i que serà l’eina de difusió del projecte quan es faci extensiu a altres museus.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és que el Museu sigui una eina que els permeti conèixer i interactuar amb una altra realitat paisatgística, social, cultural i patrimonial de Catalunya. 

Segons ha explicat el director de l’Ecomuseu, Jordi Abella, “utilitzar els museus com a eina per mitigar l’exclusió social i com a instruments de cohesió és una fita que com a professionals hem de poder assolir, i aquest projecte ens pot ajudar a fer-ho”. 

Un pla pilot que podria ampliar-se als altres museus

Si aquesta prova pilot funciona, la idea seria ampliar el projecte a altres museus catalans i consolidar una dinàmica participativa més àmplia, que impliqui altres territoris i col.lectius, noves activitats d’intercanvi en camps com l’alimentació, experiències interculturals, coneixements, patrimoni immaterial, contacte amb escoles, entre altres.

Programa del cap de setmana

  • Divendres, 19 d’octubre.

18.00 h. Sortida del barri del Raval.
20.30 h. Recepció i arribada

  • Dissabte, 20 d’octubre.

09.00 h. Passejada i visita guiada al voltant de la vall i el seu entorn. Activitats de descoberta del territori i del patrimoni.
14.00 h. Dinar
17.30 h. Rebuda a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu i presentació del projecte i altres projectes satèl·lits amb els que es col·labora. Activitats obertes al públic.
18.00 h. Presentacions dels diferents col·lectius i xerrada de Nazrul I. Chowdhury.
22.00 h. Inici del festival d’intercanvi musical ABUAB.

  • Diumenge, 21 d’octubre.

10.00 h. visita a la fira de Santa Teresa d’Esterri i a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu.
13.00 h. Dinar
15.00 h. Comiat i tornada a Barcelona.

La gestació del projecte i els seus membres integrants 

Des del 2017, a partir del contacte amb el museòleg sirià Isber Sabrine, l’Ecomuseu va començar a col·laborar amb el Grup d’arqueologia de les dinàmiques socials, del Departament d’Arqueologia i Antropologia (Institut Milà i Fontanals del Consell Superior d’Investigacions Científiques -CSIC), amb els arqueòlegs Juan F. Gibaja i Silvia Valenzuela.

Aquest grup d’arqueòlegs fa anys que estan treballant en la dinamització del patrimoni arqueològic del barri del Raval. Arran d’aquesta tasca de dinamització han entrat en contacte i col·laboren intensament amb diverses associacions del barri. Per una banda amb el Casal de Barri Folch i Torres, i el seu responsable  Santiago Higuera, Associació Carabutsí (Desenvolupament Integral de la Comunitat Gitana a Catalunya) presidit per Samuel García López i, en especial, amb Nazrul I, Chowdhury, fundador i director del projecte “Confianza” que es planteja com un projecte de dinamització i dignificació social que treballa amb nouvinguts de diferents llocs del món a partir de la concessió i gestió de microcrèdits. Persones que en molts dels casos i des que van arribar al barri no han traspassat físicament les rambles i no coneixen la realitat de la resta de Catalunya. L’objectiu principal d’aquest projecte és el de la millora de la qualitat de vida de les persones més vulnerables que viuen a la base de la piràmide social, una inclusió efectiva de les persones “més” excloses dins la societat moderna de forma que puguin esdevenir ciutadans responsables i independents. Es tracta d’un projecte que en l’actualitat treballa amb 25 grups i 1.186 persones beneficiàries de 63 nacionalitats. 

← Tornar
© Ecomuseu de les Valls d'Àneu · Tots els drets reservats · Avís legal ·
ECOMUSEU DE LES VALLS D'ÀNEU Carrer del Camp, 22-24 · 25580 ESTERRI D'ÀNEU, Lleida · Tel: 973 626 436