LES TREMENTINAIRES

Tel: 973 370 030
MUSEU DE LES TREMENTINAIRES Pl. Serra del Cadí, 1 · 25717 TUIXENT · Tel: 973 370 030

LES TREMENTINAIRES

 

 

L'ofici de trementinaire se situa en el moment en que la pressió demogràfica de mitjans del segle XIX va provocar l'èxode estacional de molts homes i dones d'aquestes valls cap a zones més riques.

I va ser en aquest marc de desmembració social que moltes dones de la vall es van dedicar a extreure d'aquesta terra aspra i poc agraïda un medi per sobreviure a les transformacions d'una Catalunya per on, tot caminant i carregades d'herbes i olis, anirien "guarint i curant tots els mals".

   

La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d'elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys.

L'últim viatge el va fer la Sofia d'Ossera, l'any 1982. Marxaven un o dos cops l'any i podien ser fora des de tant sols uns dies fins a quatre mesos.

La majoria de les trementinaires seguien sempre la mateixa ruta, ja que la major part de les masies on anaven esdevenien els clients d'any rere any. No acostumaven a entrar a les grans ciutats ni freqüentaven els mercats per vendre els seus remeis ja que utilitzaven una relació més personal i directa amb la gent.

← Tornar
© MUSEU DE LES TREMENTINAIRES · Tots els drets reservats · Avís legal ·
MUSEU DE LES TREMENTINAIRES Pl. Serra del Cadí, 1 · 25717 TUIXENT · Tel: 973 370 030