CASTELL DE CONCABELLA

Tel: 973 554 151 - 973 531 300
CASTELL DE CONCABELLA Carrer de la Font, s/n · 25211 CONCABELLA, Lleida · Tel: 973 554 151 - 973 531 300

CASTELL DE CONCABELLA

Descripció

De planta rectangular, quasi quadrada, té tres torres, una en cada angle excepte al nord-est, i està bastit amb carreus regulars, molt ben picats i escairats. La façana principal era l’oriental i es troba elevada respecte del nivell del carrer; s’hi obre una gran portalada, amb un arc de mig punt amb grans dovelles. De la façana meridional, tot i que es troba amagada per cases adossades modernes, sobresurt una torre octogonal. A la façana occidental, que està coronada per una galeria formada per petits arcs de mig punt, s’hi obren dues finestres renaixentistes amb motllures i en una hi ha una curiosa ornamentació, amb emmarcament de fulles, una filera de caps humans a la llinda i bèsties als brancals, tot molt treballat. I a la façana nord hi ha una latrina, a l’altura de la planta noble.

 

Història

Els documents més antics trobats del Castell de Concabella es corresponen a l’any 1040 i apareix vinculat al comtat d’Urgell. Com la majoria de castells d’aquestes contrades, es va originar en el temps de la Reconquesta, a partir d’una torre de vigilància, i al segle XVI, després d’importants obres de reforma al llarg del temps, els Erill, una família d’origen pallarès, el van convertir en un gran casal senyorial, aixecat segons els gustos del Renaixement. És a partir del segle XIX, quan cau l’antic règim senyorial i és comprat pels veïns de Concabella, que viurà les transformacions més importants, amb efectes devastadors per a la seva estructura. Durant la Guerra Civil, del maig al setembre del 1938, els baixos i el primer pis van ser ocupats pel camp de treball número 4 del SIM (Servei d’Informació Militar). S’hi van arribar a concentrar entre 800 i 1.300 presos portats des de la presó Model de Barcelona, que van ser utilitzats com a força de treball per a les obres de fortificació de la rereguarda de l’exèrcit republicà, en especial la línia L-2. I a partir dels anys 40 s’hi va ubicar l’escola, un habitatge per al mestre, la sala del ball, va funcionar com a estable i s’hi va annexar un cafè.

L’any 1991, l’Ajuntament dels Plans de Sió inicia les obres de restauració del castell, un ambiciós projecte que ha fet possible no només la restauració dels murs, sinó també la descoberta de nous espais i el seu estudi i, molt especialment, la conversió del castell en un gran centre cultural.

 

Llegenda

Conta la llegenda que un barber de Concabella, en temps dels senyors feudals, no va poder pair que la seva esposa hagués passat la nit de noces amb l’amo del castell, que va fer ús del dret de cuixa, i va esperar el moment d’afaitar-lo per venjar-se’n. El va degollar. La senyora del castell va manar capturar el barber, empresonar-lo i decapitar-lo. El seu cap va ser col·locat dins d’una gàbia, que va fer penjar de la torre del castell, com a escarment per a tota la població.

← Tornar
© Castell de Concabella · Tots els drets reservats · Avís legal ·
CASTELL DE CONCABELLA Carrer de la Font, s/n · 25211 CONCABELLA, Lleida · Tel: 973 554 151 - 973 531 300