LA CASA

LA CASA

Almenys des del segle XVII, çò de Joanchiquet ha estat una de les cases més riques no tan sols del poble de Vilamòs sinó també de tot el Baish Aran.

El primer propietari conegut de çò de Joanchiquet fou Joan Aunòs, un veí de Vilamòs que visqué durant la segona meitat del segle XVI. A aquest amo seguirien sense interrupció deu generacions d’hereus de la mateixa família.

Pagesos benestants, els Aunòs de çò de Joanchiquet gaudiren sempre d’una posició social i política preeminent dins la comunitat aranesa: durant els segles XVII i XVIII, diversos propietaris de la casa arribarien a ser síndics i consellers del Conselh Generau dera Val d’Aran, la més alta institució de govern i de representació del país.

L’element central i més important del patrimoni de la família ha estat sempre la casa que tenien al poble de Vilamòs. Com la major part de les cases que a l’Aran reben el nom de “còto” o “auviatge”, aquesta està formada de diversos edificis que s’estructuren al voltant d’un pati tancat, tot configurant un conjunt perfectament diferenciat de les cases veïnes.

L’edifici de residència de la família, que consta de dues plantes i humarau, va ser construït durant la segona meitat del segle XVII. L’interior, però, sembla haver estat reformat parcialment durant el segle XIX.La casa va ser habitada fins als anys seixanta del segle XX.

Al voltant d’aquest edifici trobem dues bordes de dimensions considerables, un colomar i una cort de porcs parcialment enderrocada. 

← Tornar
© Ecomuseu çò de Joanchiquet · Tots els drets reservats · Avís legal ·
Ecomuseu çò de Joanchiquet Major · 25551 VILAMÒS, Lleida · Tel: 973 641 815