EL PASTADOR

EL PASTADOR

El nom d’aquest espai prové de l’activitat principal que s’hi desenvolupava, pastar el pa, és a dir, treballar la pasta per fer el pa. Un cop per setmana, o segons les necessitats que tenia la família d’aquest aliment, les dones de la casa es reunien per preparar i coure el pa. L’activitat començava a primera hora del matí encenent el foc perquè s’anés escalfant el forn. A continuació, dins la pastera es preparava la massa del pa amb farina, aigua, sal i lheute o llevat. Aquesta era una massa mare que s’havia guardat de la darrera fornada. Un cop pastada la massa, es deixava fermentar un parell d’hores. Per fer-ho, era necessari embolicar-la amb un drap de lli i col·locar-la dins uns recipients de palla anomenats cabassets o palhassons. Quan la massa havia fermentat, es ficava al forn amb les pales i es deixava coure.

En aquest espai també s’elaboraven les coques, aliment tradicional que es preparava per a les festes majors i altres festivitats.

Altres treballs que es feien en aquest espai són la bugada, l’elaboració dels embotits durant la matança del porc i la cocció del menjar dels porcs.

La bugada, una feina de dones, es feia al rusquèr.

A Can Joanchiquet se’n conserven de dos, l’un d’escorça d’arbre i l’altre d’obra.

La roba s’introduïa dins el rusquèr i es cobria amb un llençol, sobre el qual es dipositaven les cendres fredes. A continuació es tirava aigua calenta a sobre, que, en barrejar-se amb les cendres, es transformava en lleixiu, i sortia per un forat situat a la part inferior. Aquest lleixiu es recollia en una galleda, s’escalfava i es tornava a tirar per sobre la bugada. Finalment, s’esbandia la roba al safareig públic i es deixava eixugar.

La matança del porc era una feina domèstica molt esperada, una festa per a tota la família que servia per omplir el rebost de carn per a tot l’any. Els porcs es compraven a la tardor, s’engreixaven durant uns mesos i es mataven entre desembre i març, segons les cases.

L’arribada de la màquina de trinxar manual va alleugerir la feina de tallar la carn, que fins llavors es feia amb el ganivet. Amb la màquina es trinxava la carn i, un cop condimentada al gust de la mestressa, s’embotien les diverses elaboracions que es feien a cada casa.

 

 

← Tornar
© Ecomuseu çò de Joanchiquet · Tots els drets reservats · Avís legal ·
Ecomuseu çò de Joanchiquet Major · 25551 VILAMÒS, Lleida · Tel: 973 641 815