“Sospirs de pau”: un homenatge a les persones que han mort durant el confinament a Lleida

“Sospirs de pau”: un homenatge a les persones que han mort durant el confinament a Lleida

dijous 25 de juny 2020
“Sospirs de pau”: un homenatge a les persones que han mort durant el confinament a Lleida
Remei Capitan de l'empresa Agraïments seràla mestra de cerimònies. Foto: Jordi Bonet
Una cerimònia de comiat organitzada per Agraïments en una imatge d'arxiu. FOTO: Anna Calafell.

Unes 150 persones que han mort durant el confinament a la ciutat de Lleida i que no han pogut ser acomiadades tal i com les seves famílies i amics haurien desitjat a causa de la Covid-19, seran homenatjades el proper dissabte en un acte promogut per l’Ajuntament de Lleida en la seva memòria i que porta per títol "Sospirs de pau". L'Ajuntament de Lleida recorda que cal inscriure's prèviament al link http://paeria.cat/sospirsdepau.html  per tal de facilitar l'organització de la distribució dels assistents d’acord amb les mesures de prevenció vigents.

Amb aquest homenatge, que conduirà Remei Capitan, de l'empresa Agraïments, la Paeria vol oferir, en nom de tota la ciutat, un espai i un moment d’escalf, d’acompanyament i de consol a les lleidatanes i els lleidatans que s’han vist afectats per aquesta situació.

A banda de l’homenatge públic, que tindrà lloc el dissabte 27 de juny, a les 20.30 h, al Parc de La Mitjana. l’Ajuntament de Lleida vol que la memòria d’aquestes persones perduri en el temps i s’ha creat una escultura en el seu record, obra de l’artista Erik Schmitz, que s’ubicarà finalment al cementiri.

L’acte comptarà amb diferents interpretacions musicals i de dansa i intervindran representants del món sanitari, de les famílies i l’autor de l’escultura, a més del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo.

Escultura d’homenatge

Erik Schmitz, nascut a Alemanya i establert a Ivars d’Urgell, conrea especialment l’escultura però també s’expressa amb gravats, pintures i murals.

L’escultura en homenatge a les persones que han mort durant el confinament està realitzada principalment amb pedra i també inclou una part de metall i una olivera. Es tracta d’una estructura horitzontal amb una base de pedra, que forma una illa amb la silueta del terme municipal de Lleida.

A l’interior de l’illa, un accent de metall –per simbolitzar l’ànima de les persones desaparegudes- omple una cavitat que representa el buit que han deixat. Al seu costat, l’olivera, icona de pau, recorda les persones que han mort, l’amplitud del seu nombre i la diversitat generacional. La pedra, predominant en l'escultura, és una expressió d’eternitat i de la solidesa del record que deixen.

L’escultura fa 3,43 m de llargada, 1,5 d’amplada i s’eleva 0,60 m sense comptar l’altura de l’olivera.

La importància de la cerimònia de comiat en l'elaboració del dol

Segons explica Remei Capitan, la cerimònia de comiat és de cabdal importància per elaborar un bon dol. L’actual crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha provocat una anul·lació dels enterraments i per tant, de les cerimònies de comiat. Les persones que han mort durant aquest període, i no només les que ho han fet víctimes del Coronavirus, no han pogut ser enterrades amb el ritual pertinent, ja que la normativa sanitària així ho preveu. Això està provocant un fort impacte en les famílies, que s’han trobat soles en una situació imprevista que no els permet elaborar el dol d’una forma normalitzada.
 
Davant d’aquesta necessitat i de les peticions de particulars i administracions, Remei Capitan, mestra de cerimònies de l’empresa Agraïments, que organitza litúrgies personalitzades de comiat laiques i religioses, va organitzar la primera cerimònia col·lectiva laica en streaming de les terres de Lleida el passat 9 de maig i properament realitzarà cerimònies col·lectives en altres localitats. 

← Tornar
© Agraïments · Tots els drets reservats · Avís legal ·
Agraïments LLEIDA · Tel: 651 911 413