ASAJA acull amb satisfacció les mesures adoptades per la Comissió Europea, però troba a faltar una major ambició pressupostària

Tel: 973 234 326 - 619 964 785
ASAJA Associació d'Empresaris Agraris de Lleida Enric Pubill, 18 Altell 1 · 25005 LLEIDA · Tel: 973 234 326 - 619 964 785

ASAJA acull amb satisfacció les mesures adoptades per la Comissió Europea, però troba a faltar una major ambició pressupostària

dilluns 27 de abril 2020

Les mesures anunciades per la Comissió Europea i que responen en bona part a les peticions d’ASAJA, especialment en el que a l'emmagatzematge privat es refereix, han estat ben acollides pel sector, com un pas positiu en suport als sectors afectats, si bé han d'incrementar la seva dotació pressupostària i han d'esmenar-se alguns oblits. No obstant això, aquestes mesures comunitàries haurien de ser complementades per altres de caràcter nacional destinades a pal·liar les pèrdues que sofreixen els productors i a reorientar el consum mentre duri el tancament del canal Horeca. 

ASAJA ha acollit amb satisfacció les mesures adoptades per la Comissió Europea la setmana passada que tenen per objecte fer front a l'efecte de la COVID-19 en el sector agrari, especialment en matèria d'activació de l'emmagatzematge privat de productes lactis (llet en pols, mantega i formatge) i productes carnis (boví, oví i caprí). Per a aquestes retirades de productes del mercat es destinen 30 i 46 milions d'euros respectivament i el període d'emmagatzematge serà d'un mínim de 2 a 3 mesos fins a un màxim de 5 a 7 mesos.

No obstant això, detectem en el document de la Comissió alguns oblits importants. ASAJA troba a faltar que no s'inclogui subsectors com el porcí ibèric i els garrins o que no s'adoptin mesures directes a la renda per als productors de flors i plantes ornamentals els mercats de les quals s'han vist tancats a conseqüència de la declaració de l'Estat d'Alarma. Igualment, hem demandat una altra sèrie de mesures que no requereixen cap despesa addicional com és que es permeti l'entrada del bestiar per a pasturar en els guarets declarats Superfícies d'Interès Ecològic, amb la finalitat de reduir costos de producció per als ramaders i l'ús de productes de protecció de cultius que permetin assegurar les produccions en aquesta mena de superfícies, i l'excepció generalitzada del requisit de donar sortida a un 60% de xais i cabrits de les explotacions per a accedir al pagament associat per als ramaders d'oví i caprí.

A més, la Comissió proposa una nova mesura temporal només per a 2020 “amb un propòsit molt específic i sense precedents”, com explica el text. Es tracta d'“una suma a tant alçat” de 5.000 euros per als agricultors i fins a 50.000 euros per a les PIMES”. ASAJA valora aquesta mesura, ja que pot suposar un alleujament econòmic per a aquells productors que estan passant per dificultats econòmiques greus a conseqüència de la paralització dels mercats, si bé és necessari augmentar aquests imports o complementar-los amb fons nacionals a través d'ajudes d'Estat o procedents del Desenvolupament Rural.

No obstant això, amb les mesures d'emmagatzematge privat adoptades per Brussel·les es reduirà l'oferta de producció en el mercat, però res més. ASAJA considera essencial que, de manera complementària, el Govern d'Espanya adopti una altra sèrie de mesures destinades a reequilibrar l'oferta-demanda de productes agroalimentaris en el mercat. El tancament del canal Horeca ha afectat en gran manera a determinats sectors productius, essencialment les carns més nobles o el vi, i és necessari arbitrar mesures que vagin destinades a revertir aquesta situació.

D'altra banda, demandem al Ministeri d'Agricultura accions concretes per a involucrar a la Gran Distribució perquè prioritzi en els seus lineals l'oferta de productes nacionals, al mateix temps que es realitzen gestions per a incrementar les exportacions dels nostres animals. També són necessàries campanyes de promoció que fomentin el consum de la producció nacional, així com exercir un major control i vigilància dels contractes ramaders per a evitar incompliments en aquests. Finalment, s'han d'implementar mesures fiscals com l’ajornament de l'IVA o l'exempció de quotes de la Seguretat Social que contribueixin a alleujar la càrrega impositiva per als empresaris agraris més afectats per aquesta crisi.

← Tornar
© AEALL - ASAJA · Tots els drets reservats · Avís legal ·
ASAJA Associació d'Empresaris Agraris de Lleida Enric Pubill, 18 Altell 1 · 25005 LLEIDA · Tel: 973 234 326 - 619 964 785