Actualitat

Donants de vida

SEGREcom
11-02-2016
  • Donants de vida

Més trasplantaments, però també més llistes d’espera. Les donacions són literalment vitals, per aquest motiu la Fundació Renal Jaume Arnó, amb el suport de la Diputació, ha posat en marxa la campanya Lleida per la donació. L’any passat, es van realitzar més trasplantaments a Lleida (47 davant els 39 del 2014) però també va augmentar el nombre de pacients de les comarques de Ponent que necessita un òrgan, que a 31 de desembre del 2015 eren 71, mentre que el 2014 eren 68.

El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, es va mostrar ahir satisfet amb el desenvolupament de les estadístiques, ja que "tenim el percentatge de negatives familiars a donar òrgans més baixes dels últims anys". A Girona, per exemple, s’ha passat d’un 36% de familiars que refusaven donar òrgans, a un 5% el 2015. Per contra, a Lleida, la negativa es va mantenir l’any passat en el 30% del 2014.

Tort va aplaudir la iniciativa de la Fundació Jaume Arnó perquè "tenim 1.335 persones esperant un òrgan a Catalunya", de les quals 71 són pacients de Lleida. Per aquesta raó encara que els 954 trasplantaments que es van dur a terme a Catalunya el 2015 suposin "un rècord històric", el director de l’OCATT subratlla que "no es tracta d’una competició". L’òrgan més trasplantat a les comarques de Ponent va ser el ronyó, amb 33 operacions el 2015 (4 de donants vius). Però els trasplantaments renals també són els que tenen més llista d’espera, amb 61 persones esperant un ronyó. També es van dur a terme 9 trasplantaments de fetge, 4 de cor, i un de pulmonar.

Cristina Punyet, treballadora social de la Fundació Renal Jaume Arnó, va subratllar la importància de fer campanyes de conscienciació perquè "si estàs ben informat pots decidir". L’any passat a Lleida hi va haver 6 donants vàlids, davant els 7 del 2014.

Set activitats que inclouen una ‘Transplantbike’ itinerant

La Fundació Renal Jaume Arnó ha organitzat set activitats perquè el 2016 sigui l’any en què prenguin el vol les donacions d’òrgans a Lleida. Destaca la Transplantbike, que tindrà lloc el 2 d’octubre. Organitzada pels clubs esportius Alfaventur d’Alfarràs i Rocko d’Almenar, s’ha concebut com una jornada ciclista popular amb un circuit adaptat per a persones trasplantades i un altre de caràcter més professional que se celebrarà coincidint amb la Fira del Préssec d’Alfarràs, si bé cada any serà itinerant, segons van informar Javi Palacions i Anna Lijarco.

Altres accions que durà a terme la Fundació Arnó serà la creació d’una xarxa d’establiments solidaris a Lleida que lluiran distintius de la campanya i oferiran fullets informatius. També s’han produït vídeos que es distribuiran per les xarxes socials.

Un any més, el plat fort serà la celebració, l’1 de juny, del Dia del Donant, amb una exposició fotogràfica a l’Hospital Arnau. Al seu torn, es mantindrà la Milla urbana solidària organitzada amb el gimnàs Ekke al novembre. També s’han organitzat xarrades sobre la donació d’òrgans a totes les capitals de comarca lleidatana.

Finalment, el 24 d’abril, l’auditori Enric Granados acollirà un concert benèfic en el qual la Diputació de Lleida col·laborarà a través de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell. "Tant de bo l’àmbit d’acció de la Fundació Jaume Arnó fos nacional", va destacar Jaume Tort. "És un programa envejable."

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta