Actualitat

El Govern apujarà el cànon de l'aigua un 7,2% i cobrarà als que sol·licitin ajudes culturals

Segre
30-10-2013
  • El Govern apujarà el cànon de l'aigua un 7,2% i cobrarà als que sol·licitin ajudes culturals

La Generalitat projecta aplicar l'any que ve una pujada del 7,2% del cànon de l'aigua i reformar bona part de les taxes per incrementar-les i crear-ne d'altres, com la que grava la sol·licitud de subvencions culturals.

El cànon de l'aigua pendent de revisió avui en el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua no s'actualitza des del setembre del 2011 (encara que posteriorment s'han aplicat pujades graduals aprovades llavors) i s'incrementaria l'equivalent al 5,2% proposat l'any passat per a aquest 2013 més un altre 2%. La proposta del 2012 no va tindre efectes perquè no es van aprovar els pressupostos autonòmics. Segons fonts properes, l'actualització del cànon suposarà un increment del rebut final de l'aigua d'uns 40 cèntims al mes de mitjana. Al marge d'aquest increment, la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat preveu un nou cànon de l'aigua per a les granges (vegeu el desglossament inferior).

El mateix projecte incrementa també el cànon de residus municipals dels 12,4 euros per tona actuals a 15,80 euros (un 27% més) i estableix també un cànon de deposició de residus industrials de 15,80 euros per tona abocada.

El text inclou a més la previsió de cobrar una nova taxa per tramitar i resoldre les sol·licituds de subvencions en matèria de cultura. Els imports d'aquest gravamen van des dels 15 euros fins als 250 euros, segons l'import de la subvenció (de 2.000 a 250.000 euros, segons el projecte de taxes).

D'altra banda, contempla la creació d'una taxa de 300 euros que s'haurà de pagar per la mediació col·lectiva en conflictes laborals, per exemple, prèvia a la via judicial o en convocatòria de vagues o de tancaments patronals. Aquest punt va ser precisament un dels més criticats a l'informe del Consell de Treball, Econòmic i Social (vegeu SEGRE d'ahir), que va proposar-ne l'eliminació. Com també va plantejar la supressió de la nova taxa per l'emissió d'informes d'estrangeria, de 35 euros i que afectarà els estrangers extracomunitaris per la sol·licitud d'informes com els d'adequació de l'habitatge per a reagrupament familiar. S'ha de recordar, a més, que es planteja un increment de la matrícula de les escoles oficials d'idiomes de 176 a 275 euros.

El projecte de taxes ha rebut crítiques del CTES per una pujada excessiva per al 2014, mentre que la Generalitat ja ha descartat abaixar impostos.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta