Actualitat

Joves enginyers creen un sistema que estalvia calefacció usant calor humana

s. espn
10-12-2015
  • Joves enginyers creen un sistema que estalvia calefacció usant calor humana

La Universitat de Lleida (UdL) ha creat un dispositiu per obtenir una temperatura de confort adequada en un habitatge captant la calor que desprèn el cos humà, reduint així l’energia necessària per escalfar una superfície i, per tant, la despesa en calefacció convencional. Es tracta d’uns plafons de vidre amb un material conductor que es col·loquen en una part de les parets i el sostre i eviten que la calor que irradien les persones es perdi.

A més, disposa d’un detector de presència, de manera que el sistema s’activa ràpidament quan una persona entra a l’habitació on s’han instal·lat els dispositius, que són transparents i no alteren l’estètica de la casa. “Es basa en un estudi que diu que el confort tèrmic de les persones no depèn només de la temperatura ambient i la humitat, sinó també de la temperatura radiativa de l’entorn. Això vol dir que, estant en una habitació de 15 graus, aconseguim tenir la temperatura de l’entorn (parets i sostre) a 30-36 graus i així estar en confort”, explica Oriol Liarte, titulat en Enginyeria Mecànica, amb Adrià Mateo, titulat en Enginyeria Electrònica, Industrial i Automàtica, va desenvolupar aquest dispositiu com a treball de final de carrera (ara tots dos estudien el màster d’enginyeria industrial a la UdL).

Van formar un grup denominat OmniSurface, que és també el nom del dispositiu, i van incorporar l’estudiant d’administració i direcció d’empreses Joel Rosell, que s’encarrega de la part empresarial i de màrqueting. I és que ja estan buscant inversor per finançar el seu innovador sistema amb la intenció de treure’l al mercat pròximament, ja que en un any esperen tenir enllestit un producte acabat.

El coordinador i tutor del projecte és el professor Joan Rosell, que va remarcar que el dispositiu per si sol “no escalfa, sinó que redueix les pèrdues radiatives de calor i intenta reduir l’energia necessària per mantenir una superfície a una certa temperatura. Si mantens el confort tèrmic, estalvies calefacció convencional”. Va detallar que aquest sistema consta d’“un mòdul màster amb tots els sensors” (en caldrà un per habitació) que tindrà un preu no superior a dos-cents euros, i uns altres dos tipus de plafons més barats.

Els creadors asseguren que amb el seu dispositiu es necessita tan sols una desena part de l’energia utilitzada amb un sistema convencional per escalfar una habitació. Afegeixen que és més saludable, ja que al no moure aire com fan altres sistemes es redueixen les al·lèrgies per àcars.

Així mateix, apunten que la “sensació” de calor que produeix ser a l’habitació és més agradable, “com la que sent un esquiador quan pren el sol a la terrassa del bar de la pista d’esquí”.

Aquest dispositiu creat per dos estudiants de la UdL va obtenir el primer premi de la primera edició del concurs Les Idees es Mouen, convocat per Endesa i la Fundació Universitat i Empresa, en el qual van participar gairebé un centenar de joves de fins a 26 anys matriculats en universitats i centres de formació professional de Catalunya. Els projectes havien de presentar un projecte viable per millorar l’eficiència energètica de les ciutats.

El projecte OnmiSurface va rebre tres mil euros i Oriol Liarte, una beca en el programa d’iniciació professional Step, amb formació acadèmica i pràctiques remunerades a Endesa. Com a grup, també el van presentar als certàmens Incence i a Next Step Challenge, dotats amb 150.000 i 200.000 euros, respectivament, encara que en aquests casos no hi va haver sort perquè no tenien encara prou desenvolupada la part empresarial del projecte.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

Estàs a favor de l'anomenat 'pin parental'?