Actualitat

L'empresariat lleidatà es mostra cautelós en valorar l'actual ritme de l'economia

SEGREcom
24-08-2016
  • L'empresariat lleidatà es mostra cautelós en valorar l'actual ritme de l'economia

L’empresariat lleidatà es mostra cautelós en la valoració que fa tant de la marxa del negoci com de les expectatives per al proper trimestre de 2016 d’acord amb les dades de l’enquesta que analitza el Ritme Econòmic del segon trimestre de 2016 fet públic aquest dimarts per la Cambra de Comerç de Lleida.

Tot i no arribar a caure en els índexs amb els que es va tancar el 2015, si que s’observa una moderació pel que fa a l’expectativa de l’empresariat lleidatà que es diferencia clarament del clima més marcadament positiu que s’observa en les respostes facilitades en el conjunt de Catalunya i en tots els sectors de l’activitat.

Pel que fa a la marxa del negoci, el 59,8% de les empreses lleidatanes van assegurar que seria estable, mentre que un 23,7 va considerar que havia anat a l’alça i només un 16,5% es va situar en posicions baixistes. La dada més positiva arriba aquesta vegada de la mà de tres dels quatre sectors analitzats, ja que tant el comerç, els serveis com l’indústria registren saldos positius.

En aquest sentit, mentre el sector dels serveis és el que més optimista es mostra amb un saldo del 12,9%, la Indústria i el comerç passen dels -0,3% i del -9,6%, a saldos del 5,1% i del 4,5% respectivament.

L’únic sector que manté un saldo negatiu, tot i que molt millor que el del trimestre anterior, és la construcció que passa del -16,6% al -5.3%. Pel que fa a les expectatives, una mica més de la meitat de les empreses enquestades (56%) consideren que es mantindran estables el proper trimestre, mentre que un 27,2% asseguren que la situació millorarà i un 16,8% que anirà a pitjor.

Si comparem les dades amb les que s’observen a Catalunya, les expectatives per als propers mesos se situen per sota dels índexs catalans.

Així, mentre les expectatives del sector industrial representen la meitat del que s’assenyala a Catalunya, en el comerç la diferència és menor, però se segueix mantenint per sota de la que s’assenyala al conjunt del país. La construcció és la única que coincideix en assenyalar només un pessimisme una dècima superior al que es mostra a Catalunya.

Pel que fa als serveis les dades entre ambdues poblacions no són comparables ja que en el cas de Catalunya no inclouen al sector hoteler que es presenta desagregat en l’enquesta del Clima Empresarial català.

Per branques de l’activitat, l’informe del ritme econòmic del segon trimestre de l’any assenyala un saldo positiu del 2,7% pel que fa a la marxa actual del negoci, però una molt millor situació per a les expectatives per al proper període en el sector de l’alimentació, el que té un paper més rellevant a les comarques de Ponent. Aquest sector es col·loca en índexs positius ja que el 75,9% de les empreses creuen que la situació s’ha estabilitzat i el 13,4% que ha millorat mentre que només un 10,7% consideren que s’ha alentit la marxa dels seus negocis.

També el tèxtil, la fusta i el suro, i la fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics o òptics consideren positiva la marxa del negoci el primer trimestre de 2016 a Lleida i les expectatives per als propers tres mesos. Uns saldos positius en un 35,95 en tèxtil, el 15,3 en el sector de la fusta i el suro i del 23,6% en la fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics o òptics.

Per a les químiques i la metal·lúrgia els saldos de la marxa del negoci són negatius en un 41,2% y un 11,1% respectivament y encara pitjors les expectatives per als propers mesos que se situen en un -56,2 y un -16.6% respectivament.

La informació elaborada per la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i l’Institut d’Estadística de Catalunya permet conèixer tant el ritme que es palpa en el dia a dia de l’empresa com les expectatives per als propers tres mesos.

Comparteix

Altres notícies del dia