Actualitat

L’excavació del vell call revela restes de cases i un carrer del segle XIII

SEGREcom
24-12-2015
  • L’excavació del vell call revela restes de cases i un carrer del segle XIII

L’excavació arqueològica a l’antic call de Lleida (o barri de la Cuirassa) ha posat al descobert molts més vestigis històrics del que s’esperava inicialment. Els arqueòlegs municipals, que van ampliar l’excavació inicial, han trobat restes dels fonaments d’algunes cases i un carrer important que daten del segle XIII, l’època de més esplendor d’aquest barri, abans que fos tancat com un gueto el segle XIV.

A simple vista ja s’aprecia l’amplitud de la troballa, que resulta de gran interès històric, malgrat que no s’han trobat restes de cap edifici singular, com una sinagoga, cosa que hauria resultat molt més significativa. D’altra banda, també ha aparegut el clavegueram del carrer i una canalització més profunda feta per solucionar els problemes de desaigües que tenia aquesta zona de la part baixa del turó de la Seu Vella (entre Cavallers i la zona dels antics blocs del Seminari).

Precisament, ha estat l’estructura urbanística d’aquest lloc, amb gran pendent i l’existència de murs de contenció que creen terrasses, el que ha facilitat la conservació de les restes.

En èpoques posteriors es va voler ampliar una d’aquestes terrasses posant terra a sobre dels murs existents, la qual cosa ha permès que arribin als nostres dies. A banda dels murs i els estrats de terra, també s’han trobat alguns fragments d’objectes de ceràmica i un canelobre ritual jueu.

En aquest sentit, està previst implantar una senyalització turística d’aquestes restes amb una explicació de l’origen del barri i fins i tot mantenir-ne una part a la vista. El projecte de recuperació de l’antic call preveu crear una gran zona enjardinada, habilitar miradors cap a la ciutat, obrir el carrer Sant Cristòfol i instal·lar l’ascensor de la Costa del Jan.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta