Actualitat

Salut enterra el consorci sanitari de Lleida anul·lant l’acord de Govern per crear-lo

SEGREcom
04-06-2016
  • Salut enterra el consorci sanitari de Lleida anul·lant l’acord de Govern per crear-lo

El conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar ahir durant la seua visita a Lleida el compromís d’anul·lar l’acord de l’anterior Govern per crear un únic ens de gestió per als centres públics de Lleida, articulat amb la fórmula d’un consorci sanitari, i va apostar per obrir "noves fórmules per integrar els dispositius i recursos assistencials del territori" a fi de millorar l’assistència als pacients.

El conseller, que no va indicar cap termini temporal per avançar en aquesta integració, sí que va subratllar que s’ha de fer sobre els principis bàsics de diàleg i comptar amb tots els actors implicats, la garantia que tots els proveïdors i integrants siguin públics i que no perjudiqui els drets dels treballadors. S’ha de recordar que una de les condicions que va posar la CUP per permetre a Junts pel Sí formar govern el mes de gener passat va ser fer marxa enrere amb el consorci sanitari a Lleida.

L’acord aprovat el 25 de febrer del 2014 per l’anterior govern de CiU va provocar el rebuig unànime de sindicats i de Marea Blanca a l’entendre que era un primer pas cap a la privatització de l’Institut Català de la Salut. La plataforma va recollir més de 38.000 firmes contra la constitució de l’ens.

Així mateix, el titular de Salut va anunciar que ampliaran les places de metges residents (MIR) i altres formacions sanitàries especialitzades a Lleida el 2017 si s’aproven els pressupostos de la Generalitat. En concret, va assenyalar que oferiran un total de 53 places, davant les 45 d’aquest any, fet que permetrà recuperar la formació en set especialitats mèdiques de l’Arnau que aquest any no s’han ofert per la quota autonòmica i la preselecció de places de Salut, mesures de distribució que solen beneficiar els hospitals grans de Barcelona.

Es recuperarà la residència en Urologia, Pneumologia, Otorinolaringologia, Neurologia, Hematologia, Dermatologia i Endocrinologia i s’oferirà tres places més d’infermeria. "Incorporarem un criteri de territorialitat per distribuir de manera més equitativa les places de formació a tot el territori", va explicar.

En el conjunt de Catalunya, augmentaran de 1.170 a 1.219 les places ofertades de formació sanitària especialitzada. En el cas que es prorroguin els comptes del 2015, el conseller va assenyalar que les places no augmentarien, però que s’aplicaria una distribució més equitativa. Francesc Purroy, responsable dels MIR de l’Arnau, va celebrar aquesta notícia.

Canvia el polèmic VISC+ de cessió de dades per un Big Data

Toni Comín va qualificar d’"irrenunciable" la necessitat de la creació d’un gran Big Data català que uneixi totes les dades mèdiques i clíniques dels usuaris del Servei Català de la Salut per utilitzar-les, de forma anònima i ètica, per a projectes d’investigació. La intenció és substituir el polèmic programa VISC+ impulsat pel conseller Boi Ruiz però, a diferència de l’anterior legislatura, que es gestioni internament i que se cedeixi només a centres d’investigació CERCA, públics o sense afany de lucre. "Catalunya és líder europeu en investigació mèdica i un projecte de Big Data és primordial per poder continuar fent-ho i avançar en la investigació", va recalcar. Salut està analitzant la manera de finançar el projecte.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

S'hauria de contemplar la violència vicària com a violència de gènere?