Actualitat

Unió de Pagesos exigeix reduir la població de voltors al provar que ataquen bestiar viu

SEGREcom
17-03-2016
  • Unió de Pagesos exigeix reduir la població de voltors al provar que ataquen bestiar viu

Paralitzar la reintroducció del nou ós que la Generalitat preveu alliberar al maig al Pallars Sobirà i reduir colònies de voltors allà on són més nombrosos per evitar atacs a bestiar viu. Aquestes són dos de les reivindicacions del sindicat Unió de Pagesos (UP), que va reclamar ahir al Govern un canvi "urgent" en les seues polítiques de gestió de la fauna salvatge per evitar danys a l’agricultura i la ramaderia.

El secretari d’organització d’UP, Josep Carles Vicente, va reiterar que la gran majoria de les predacions d’óssos i voltors a ramats no reben indemnització, encara que va puntualitzar que "les compensacions no són una solució". "El que no volem és patir atacs", va subratllar.

Per al sindicat, és necessari paralitzar la reintroducció d’espècies, inclòs l’ós, "fins que hi hagi una correcta gestió de la fauna actual", compatible amb l’agricultura i la ramaderia.

Així doncs, segons apunten, han de fer-se censos periòdics com a primer pas per mantenir les poblacions "en nivells adequats a la capacitat del medi per allotjar-les". En el cas d’una au protegida com el voltor, van apuntar a espantar-los o traslladar-los allà on siguin massa nombrosos. Quant a espècies aptes per a la caça, demanen agilitzar tràmits i destinar més recursos per millorar la gestió cinegètica.

En aquest sentit, el sindicat va reclamar una llei catalana de caça, que delimiti la responsabilitat de l’administració i dels titulars de vedats privats quan senglars, conills, cérvols, muflons i guineus ocasionin danys a cultius i pastures.

Així mateix, plantegen unificar i agilitzar la concessió de permisos especials per caçar fora de temporada allà on hi hagi perjudicis a l’activitat agrària i desbloquejar el projecte per habilitar grups d’agents rurals i caçadors voluntaris per abatre conills i senglars on s’hagin convertit en una plaga.

UP demana fer-ho per a la pròxima primavera, quan preveuen un repunt de les pèrdues per als agricultors per l’acció de la fauna salvatge, i s’ofereixen com a guies per als grups de caçadors.

El director tècnic de la Federació de Caça de Lleida, Ramon Mayench, va assegurar ahir que el col·lectiu es planteja sol·licitar una compensació econòmica a la Generalitat per participar en les batudes extraordinàries que es duen a terme "en gairebé totes les poblacions de Lleida" per combatre la presència de conills i senglars, ja que, segons va explicar, "s’estan convertint gairebé en una obligació". Mayench va explicar que són els caçadors els que cobreixen les despeses que comporten dur a terme aquestes batudes, que per regla general solen servir per matar entre 10 i 25 senglars de mitjana. "Agraïm l’encàrrec, però ens plantejarem continuar participant-hi si no ens compensen d’alguna manera", va explicar. D’altra banda, el departament de Salut va confirmar que el 2015 i el 2016 s’han detectat 6 casos de triquinosi en senglars caçats a Lleida (no se’n va detectar cap el 2014), una infecció que pot ser greu en humans si la carn es consumeix sense control previ. Mayench va dir que els caçadors lleidatans ho tenen "assumit" i que la malaltia creix per la superpoblació d’aquests animals.

 

Un ramader grava com un grup de voltors ataca una vaca viva Legiu la notícia clicant aquí j.mp/1pnQOWN

Posted by Segre on miércoles, 16 de marzo de 2016

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?