110 alumnes de 22 països participaran en la 21a edició de l'AIMS Festival

ACN
Publicat: 
03-08-2022
Actualitzat: 03-08-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 110 alumnes de 22 països participaran en la 21a edició de l'AIMS Festival
    Peu de foto: 
    Nia Escolà (ACN)
  • 110 alumnes de 22 països participaran en la 21a edició de l'AIMS Festival
    Peu de foto: 
    Nia Escolà (ACN)

110 alumnes de 22 països participaran a la 21a edició de l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS), que tindrà lloc del 5 al 21 d'agost. Hi haurà intèrprets de països com Iran, Israel o Egipte i, per primer cop, no n'hi haurà de residents a Rússia i Ucraïna degut al conflicte bèl·lic. Es tracta d'una xifra inferior a la de l'any passat, quan es va assolir el rècord de 140 participants. Segons el seu director, Peter Thiemann, enguany s'ha optat per fer una selecció "estricta" d'entre les 150 inscripcions rebudes. "Tindrem un festival amb una qualitat artística excel·lent", ha subratllat Thiemann. El certamen, que compta amb un pressupost de 190.000 euros, programarà una quarantena de concerts a la Catalunya Central i Lleida.

Per Thiemann, la clau de l'èxit de l'AIMS i el que fa que centenars d'alumnes de tot el món s'interessin per participar-hi any rere any és el seu professorat. "Venen perquè volen estudiar amb els grans professors del món", subratlla. Un claustre que, enguany, s'ha renovat i compta amb primeres figures com és el cas de Dominik Wollenweber, solista de l'Orquestra Filarmònica de Berlín, considerada la millor orquestra del món, o Míriam Gussek, de l'Opera Reial Covent Garden de Londres.

Enguany, vindran alumnes de 22 països diferents. Per primer cop, no en vindran de residents a Rússia i Ucraïna per la guerra, però sí que vindran intèrprets russos residents a d'altres països com Espanya o Anglaterra. "Penso que l'Acadèmia posa un cert gra de sorra per ajuntar joves que són de països enemics. Aquí s'ajuntaran israelians amb iranians, israelians amb egipcis, o armenis amb russos. S'hauran d'entendre i ho faran perquè no són polítics, són artistes", ha subratllat.  

Dificultats amb les ambaixades  

Thiemann s'ha queixat de "la inactivitat" de les ambaixades, que no els han permès aconseguir el visat d'alumnes iraquians interessats en assistir a l'AIMS, malgrat que les peticions s'han fet amb temps. "Una petita nota trista per alumnes molt qualificats i que tenien una oportunitat única. Quines possibilitats tenen allà d'aprendre música clàssica? No ho hem aconseguit per culpa d'aquesta inactivitat de les ambaixades", lamenta el director.

Una quarantena de concerts programats

Com ja és habitual, el certamen programa una quarantena d'actuacions fins el dia 21. El plat fort arribarà el dilluns 15 a la sala polivalent de Solsona de la mà de l'Orquestra Simfònica de l'AIMS. Una seixantena de músics actuaran sota la batuta de Kevin Griffiths per interpretar el primer concert per a piano i orquestra de L.v.Beethoven, amb Seon-hee Myong com a solista; dues obres per a violí solista, que serà Mathilda Dendorfer, una jove de 14 anys que en fa tres que viatja a Solsona cada estiu, i la 4a Simfonia de Beethoven. "Un concert que ningú s'hauria de perdre", conclou Thiemann.

Comparteix

També t'interessarà