7.400 persones participen en les activitats de la Fundació Canals d'Urgell al llarg del 2023
La Fundació Canals d'Urgell ha donat a conèixer el balanç d’un any molt difícil per a la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) arran de la manca d’aigua en què cal destacar, entre d’altres, el nombre d’usuaris que han fet usdefruit de les activitats organitzades per la Fundació al llarg de l’any. I és que més de 7.400 persones han participat en visites guiades i activitats escolars; en conferències, xerrades, presentacions, trobades i formacions, i en la resta de projectes auspiciats per l’entitat que han servit per apropar la gent a la tasca duta a terme pels Canals d’Urgell.
En el marc d’un esmorzar amb la premsa, que s’ha celebrat aquest matí a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell (ECCU), la directora de la Fundació, Maribel Pedrol, ha posat en relleu la trentena de centres d’ensenyament que han portat fins a les instal·lacions de l’ECCU prop de 1.500 alumnes entre visites guiades i tallers, als quals s’han de sumar cinc sortides amb quatre centres més. Així mateix, les 155 visites guiades a l’ECCU per a 1.867 particulars i les 14 visites a la primera casa de comportes a Ponts per a 312 persones s’afegeixen al balanç de la Fundació. També els docents hi han tingut un paper protagonista, amb quatre visites gratuïtes a l’ECCU adreçades al seu sector, una de les quals s’ha desenvolupat avui mateix. En el capítol d’activitats, cal subratllar les 850 persones que han assistit a les conferències i xerrades de l’entitat, com també les 400 persones que van participar en la Jornada Reg i Futur i els 200 assistents a la inauguració de la potabilitzadora de Vilanova de Bellpuig.
Pedrol ha explicat que “les xifres no només parlen del passat, sinó també del present i del futur, per exemple amb el projecte de modernització, que ens ha de permetre ser més eficients, eficaços i sostenible”. En aquest sentit, la directora de la Fundació també ha anunciat que el conveni amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) per entrar a formar part del Sistema Territorial del MNACTEC, una xarxa de centre museístics i patrimonials que expliquen la industrialització de Catalunya, es troba en procés de tramitació, de la mateixa manera que el llibre pòstum de Pepe Ripoll, pendent de publicar-se en breu gràcies a una subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). “Aquesta publicació vol ser la primera d’una col·lecció”, ha anunciat Pedrol, segons la qual “la voluntat de la Fundació és revaloritzar tota aquella gent que ha fet possible que els Canals d’Urgell esdevinguin un model d’èxit i la clau de la transformació del clot del Dimoni”
Activitats de formació, celebracions (Sant Isidre, Nit dels Museus, etc.), la presentació del llibre El presidi de Montclar a càrrec de Felip Gallart i Vicent Lladonosa, fins a tres participacions en la Taula de Turisme del Pla d’Urgell i les col·laboracions amb el Xè Galacticat (Festival de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent) i la 1a Trobada de les Fundacions Culturals de Lleida demostren la implicació de la Fundació a l’hora de fer costat a la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell en un moment difícil.
Finalment, la seva directora, Maribel Pedrol, ha anunciat dos dels projectes que marcaran l’esdevenir de la Fundació durant el 2024: d’una banda, un projecte de col·laboració amb altres fundacions culturals del territori de Ponent amb la vista posada als 60 anys de la constitució de la CGRCU; de l’altra, l’ampliació del repertori de visites al territori per part de l’entitat amb l’objectiu de descentralitzar els Canals d’Urgell de Mollerussa. De fet, l’any 2024 s’estrena la visita a Agramunt, amb la figura de Domingo Cardenal i el pont de Ferro com a elements cabdals de la mateixa.