Agilitzen la detecció i derivació de casos de salut mental entre els alumnes de secundària de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
29-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Agilitzen la detecció i derivació de casos de salut mental entre els alumnes de secundària de Lleida
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya

Els departaments de Salut i Educació han presentat un nou protocol que té com a objectiu agilitzar la detecció i derivació de casos de salut mental entre els alumnes d’educació  secundària de les comarques del pla de Lleida en el marc del Programa Salut i Escola. L’eina s’ha donat a conèixer precisament durant “Jornada Salut i Escola. Creant Sinèrgies”, celebrada aquest matí a l’auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de Lleida, i que ha comptat amb la participació de més de 300 inscrits, majoritàriament professionals i estudiants de l’àmbit de la salut i l’educació.
 
El nou protocol, que ha estat elaborat per professionals d’ambdós departaments, juntament amb psiquiatres i psicòlegs del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Lleida, prioritza tres criteris bàsics de valoració del cas segons sigui urgent, preferent o ordinari, amb la finalitat de millorar la detecció precoç de possibles situacions de risc vinculades amb la salut mental des de la consulta oberta i, d’aquesta manera, intervenir al més aviat possible.
 
En el supòsit dels casos urgents, la infermera referent del programa Salut i Escola podrà derivar directament l’alumne als serveis de salut mental, prèvia informació al centre educatiu i als pares o tutors legals. El protocol també permetrà fer seguiment dels casos treballant en xarxa des dels centres educatius amb la resta de la comunitat educativa i sanitària.
 
La creació d’aquest nou protocol ha sorgit d’una necessitat detectada en el marc de la Consulta Oberta del Programa Salut i Escola, arrel de la preocupació dels joves pel seu benestar emocional. 
 
Per Blanca Aguarod, coordinadora del Programa Salut i Escola, “un dels aspectes que ha motivat la creació d’aquest protocol és que després de la pandèmia hem detectat que la preocupació dels joves pel benestar emocional, ha augmentat considerablement”. En aquest sentit Aguarod ha afegit “que poder agilitzar la detecció i derivació  de casos també ens permet començar a treballar-hi en fases més incipients i millorar-ne la resolució”.

En opinió de Claudi Vidal, director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, “la millora dels protocols de coordinació entre els departaments d’Educació i Salut és clau per la detecció precoç i l’actuació eficaç davant de situacions de risc relacionades amb la salut en general, i més concretament en aquells aspectes vinculats al benestar emocional que cada cop afecten més al nostre alumnat amb un important impacte tant en l’àmbit personal com social i acadèmic.” Vidal ha conclòs que “és per això que des del nostre departament volem posar en valor iniciatives com les que avui presentem”. 
 
La jornada d’avui ha estat inaugurada pel director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Claudi Vidal; el gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot; i el degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, David Aguilar. La trobada ha servit per posar de manifest la voluntat d’ambdós departaments d’enfortir els espais de treball comú en benefici dels nois i noies.
 
Durant la jornada han tingut lloc diferents activitats i xerrades com ara una conferència sobre com detectar l’ús incorrecte i l’addicció a les noves tecnologies en els adolescents, un taller pràctic de mindfulness, una sessió dinàmica sobre l’educació afectiva i sexual, així com un exemple de bona pràctica de coordinació entre professionals d’ambdós àmbits. Cada una de les intervencions ha anat precedida d’una actuació relacionada amb la temàtica tractada per part de l’alumnat de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. 

Programa Salut i Escola 

Salut i Escola és un programa transversal entre el Departament de Salut (a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya) i el Departament d’Educació que promou la col·laboració dels centres educatius i els serveis de salut comunitària arreu del territori per millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac. Actualment, el programa està implantat a 52 instituts de la demarcació de Lleida i, per tant, poden accedir-hi al voltant d’uns 18.000 alumnes.

Una de les principals línies d’actuació del programa és el servei Consulta Oberta, que implica l’assistència periòdica de 25 professionals d’infermeria als diferents centres educatius de secundària per afavorir l’accessibilitat dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat.
 
La majoria dels alumnes que utilitzen el servei de Consulta Oberta són d’ESO i, en menor grau, de Batxillerat i Formació Professional. Durant el curs 2021-2022, el 46% del total de les consultes que van plantejar els alumes en aquest servei van estar vinculades al benestar emocional. Per sexes, van ser les noies les que van fer més consultes en aquest sentit, amb un 74%. Els eixos que tracta el servei Consulta Oberta, a banda del benestar emocional, aborden la  sexualitat i afectivitat (amb un 19% de consultes el curs anterior), salut social i entorn (18%), maltractament i violència (5%) i altres (30%).
 
Actualment, el Departament d’Educació està implementant el programa de benestar emocional “Benestar per estar bé” finançat amb Fons del Programa de Cooperació Territorial de Salut Mental del Ministeri d’Educació que ofereix entre d’altres, actuacions d’atenció i acompanyament als docents i als centres educatius en la gestió del benestar emocional del seu alumnat. I el Departament de Salut sa través del seu Pla de Salut 2021-2025 de la Regió Sanitària de Lleida recull entre les seves accions la consolidació del desplegament del Programa Salut i Escola.

Comparteix

També t'interessarà