Aprovat el pla de l’Ebre que aplaudeixen els regants i rebutgen Generalitat i ecologistes

SEGREcom
Publicat: 
09-01-2016
Actualitzat: 11-01-2016 10:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:

El Consell de Ministres en funcions va ratificar ahir el nou pla hidrològic de l’Ebre sense canvis respecte al text que va acordar el Consell de l’Aigua el passat mes d’octubre. Manté així unes previsions de cabals ecològics que la Generalitat, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i entitats ecologistes com Ipcena rebutgen al considerar-los insuficients. Davant d’ells, les comunitats de regants lleidatanes veuen amb bons ulls aquesta planificació, ja que garanteix les dotacions per a regadius. S’espera que la Comissió Europea (CE) es pronunciï sobre el pla en els pròxims tres mesos, i els contraris confien que obliguin Espanya a rectificar-lo a l’incomplir objectius de la directiva marc de l’aigua.

Amb l’aprovació definitiva i la remissió dels plans hidrològics a la Unió Europea, l’Estat espera evitar la congelació de fons comunitaris per al desenvolupament rural, que podia haver-se fet efectiva aquest mes en cas de no presentar-los. Malgrat això, la Comissió ja ha advertit que examinarà la planificació espanyola per verificar que compleix amb la normativa comunitària, especialment en matèria de cabals ecològics. Si no ho fa, ha apuntat ja la possibilitat de retirar ajuts del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader) el 2017. El Feader suposa més de 8.000 milions d’euros per a Espanya fins al 2020, dels quals 348,5 corresponen a Catalunya (vegeu SEGRE de dijous).

La Generalitat va reiterar el seu rebuig al pla de l’Ebre i va recordar que ja l’ha impugnat davant del Tribunal Suprem. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, va qualificar el pla ratificat ahir com una "agressió al territori" i va corroborar que "no ha recollit cap dels canvis que plantejava la Generalitat". Això suposa mantenir un cabal d’entre 80 i 150 metres cúbics per segon a la desembocadura de l’Ebre, mentre que en el Segre es fixa entre 3,5 i 5 al seu pas per Lleida: més que els 0,2 fins a la data, però molt per sota dels entre 14 i 18 que van demanar la Paeria i el Parlament.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre va iniciar ahir mobilitzacions, mentre que Ipcena va avançar que el col·lectiu Lleida Ambiental insistirà aquest mes en la seua reivindicació de més cabal per al Segre en la seua capbussada anual al riu.

El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, va criticar que "un govern en funcions hipotequi així el futur" i va afegir que sumarà les seues al·legacions a la CE a les de la Plataforma de l’Ebre. Davant aquestes crítiques, el president del Canal d’Urgell i de l’associació catalana de regants, Ramon Carné, va valorar que augmentar cabals ecològics "obligaria a interrompre regs o buidar pantans" i va qüestionar l’oposició de la Generalitat. "Com esperen augmentar cabals ecològics i impulsar alhora més hectàrees en el Segarra-Garrigues?", va dir.

Aquesta polèmica mesura, aprovada el passat mes d’octubre, afecta desenes de propietaris d’instal·lacions fotovoltaiques a les comarques lleidatanes, molts d’ells agricultors i ramaders.

També suposa un revés per al sector de les renovables, que ha orientat part de la seua activitat cap a l’estalvi energètic davant de les successives pujades dels rebuts i les retallades a les primes per la venda d’energia solar.

En les seues resolucions contra els recursos de Catalunya i València, l’Estat insisteix que, a l’estar connectat a la xarxa elèctrica, els productors d’electricitat per a autoconsum han de contribuir a sufragar el manteniment de les línies. Un argument que rebutgen els contraris a aquest nou gravamen, al considerar que això és una cosa que ja estan pagant en els seus rebuts de la llum, en concepte de potència elèctrica instal·lada.

Rebutgen recursos de Catalunya i València contra l’"impost del sol"

En la sessió del Consell de Ministres en funcions es van rebutjar també els recursos que la Generalitat de Catalunya i la valenciana van presentar contra l’anomenat "impost del sol", un peatge a la factura elèctrica específic per a qui fa servir panells solars o altres fonts d’energia per al seu propi autoconsum i que grava el fet d’estar connectats a la xarxa elèctrica per disposar d’un subministrament de suport, en facin ús o no.

Comparteix

També t'interessarà