Arnau Barios rep el guardó Ciutat de Barcelona per la seva traducció "Eugeni Oneguin"

LLEIDACOM / Lourdes Farré
05-02-2020
  • Arnau Barios rep el guardó Ciutat de Barcelona per la seva traducció "Eugeni Oneguin"

El filòleg lleidatà Arnau Barios (Térmens, 1989) va ser guardonat el passat 28 de gener amb el premi Ciutat de Barcelona 2020, en la categoria de traducció per la novel·la Eugeni Oneguin (publicada per Club Editor), una obra clàssica de la literatura russa, original del poeta, dramaturg i novel·lista Aleksandr Puixkin (1799-1837).

Barios, establert des de fa set anys a Rússia, exerceix de professor de llengua castellana i els darrers tres anys, com a professor de llengua catalana de l'Institut Ramon Llull a Sant Petersburg. Destaca del seu llibre la importància de la identitat russa canalitzada a través de la literatura "Puixkin és el pare de les lletres russes. A Rússia s'escrivia una literatura segons les modes europees i va ser Puixkin el que va modernitzar la llengua i la va convertir en un instrument literari de primer nivell". I aquesta identitat és la que ha volgut mantenir en la seva traducció.

El jurat dels premis format per Anna Guitart Ferrer, Victòria Alsina Keith, Pere Comellas, Montserrat Franquesa i Sebastià Bennasar, va valorar la traducció en català i en vers del clàssic universal rus, que defineixen com "un text que no defalleix tot mantenint el ritme de l'original i alhora fent-lo proper al lector d'avui". I és que l'autor ha utilitzat els darrers deu anys per realitzar aquesta traducció, de més de cinc mil versos.

La novel·la original de Puixkin havia estat editada anteriorment en català, en un volum en prosa traduït de la versió anglesa, pel traductor, escriptor i jurista Xavier Roca-Ferrer (editada per Columna el 2001).

L'acte d'entrega dels premis tindrà lloc l'11 de febrer al Saló de Cent de Barcelona, presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i conduït per la periodista Núria Dias. Amb la direcció artística de Pep Salazar.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses participar en la 25a edició de l'Animac?