⏯️ Baqueira Beret treballa per obrir entre 25 i 30 quilòmetres de pistes aquest cap de setmana

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
22-11-2023
Actualitzat: 22-11-2023 19:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Baqueira Beret treballa per obrir entre 25 i 30 quilòmetres de pistes aquest cap de setmana
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch / Marta Lluvich (ACN)

L’estació d’esquí de la Val d’Aran i les Valls d’Àneu, Baqueira Beret, treballa intensament per poder obrir entre 25 i 30 quilòmetres de pistes el pròxim dissabte 25 de novembre. Així ho ha anunciat el director del complex, Xavi Ubeira, després que en les darreres hores hagin caigut a la zona entre 30 i 35 centímetres de neu nova. És la primera base de neu, ja que la calor dels darrers dies i la falta de precipitacions encara mantenia el paisatge de color verd i marró. Ubeira ha dit que encaren la temporada amb “optimisme”, malgrat la sequera i la retallada de les subvencions a la producció de neu artificial anunciada fa uns dies pel Govern. L’estació ha fet enguany una inversió de prop de 13 MEUR i espera poder obrir fins a l’abril.

Els responsables de Baqueira Beret encara no poden saber la xifra de quilòmetres que podrien obrir dissabte en cas que es confirmi que és possible. Estimen que s'aproximaria als 25 o 30 quilòmetres concentrats a la zona de Baqueira. Xavi Ubeira confia que podran complir amb la previsió d'obrir el 25 de novembre, tal com van anunciar fa unes setmanes però la veritat és que la neu no ha arribat fins aquesta setmana. En aquest sentit, també ha assenyalat que la setmana que ve es preveu fred i que això permetria fabricar neu artificial, de la mateixa manera que també podria nevar abans del primer cap de setmana de desembre i això deixaria unes bones condicions per encarar el pont de la Puríssima.

⏯️ La neu obliga a circular amb cadenes pel port de la Bonaigua
Peu de foto: 
Marta Lluvich (ACN)

"La retirada d'ajudes per fer neu ha estat un xoc"

Xavi Ubeira ha reconegut que la retirada de subvencions per fer neu artificial anunciada pel Govern fa unes setmanes ha estat un "xoc". Ha afegit que per les tres estacions privades que hi ha a Catalunya (Baqueira, Masella i Port del Comte) representa "competència deslleial" respecte a la resta, que formen part del grup Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En aquest sentit, ha defensat l'ajuda perquè és important per poder funcionar com a empreses privades que són i "ara ens hem quedat sense de la nit al dia".

Això no obstant, ha dit que ells continuaran treballant i invertint i espera que les temporades "vinguin bé" per tal de poder assegurar la viabilitat dels complexos. Per a les 3 estacions privades, la subvenció ascendia a 1,2 MEUR i es repartia en funció de les inversions que feien cadascuna en matèria de producció de neu artificial.

Malgrat la sequera, Baqueira compta amb uns 700.000 metres cúbics d'aigua distribuïts en diverses basses per poder-se assegurar la fabricació de neu artificial durant tota la temporada. Els emmagatzemen amb el desgel de la primavera i això els permet no haver de captar-ne de rius o altres recursos hídrics.

Les inversions d'enguany

Xavi Ubeira ha explicat que enguany les novetats passen per una important millora de la producció de neu artificial després de les inversions destacades que s'havien fet els darrers anys a la zona de Beret amb dos remuntadors. Faltava consolidar aquest punt de l'estació amb la producció de neu artificial i per això s'hi han instal·lat un total de 66 nous innovadors i també s'han reforçat algunes zones a la part de Baqueira.

Altres inversions que s'han fet han estat en la línia de millorar les pistes d'esquí amb una "reorganització" que ha permès crear tres pistes noves: la pista Beret, la pista de la Barqueta i la pista del Bosque.

Ubeira també ha destacat la finalització dels treballs d'adequació de l'Hotel Montardo després d'uns anys en obres, i també les millores en la digitalització de l'estació per tal que la gent no hagi de passar per taquilles i pugui pujar directament a esquiar després de comprar el forfet online. Enguany els preus han pujat un 2% i una jornada d'esquí costa 66 euros. D'alta banda, una de les novetats importants és un nou bar restaurant a la cota 1.800 amb una oferta variada de menjar ràpid per als esquiadors.

Previsió d'allargar la temporada fins a l'abril

Baqueira Beret confia allargar la temporada fins al primer cap de setmana d'abril, després de Setmana Santa. Fa dos temporades van superar els 1,3 milions d'esquiadors i la passada van arribar als 990.000. Enguany han calculat assolir una xifra similar o inferior i continuen treballant per captar clients del conjunt de l'Estat i també de l'àmbit internacional.

Pendents de continuar l'ampliació cap al Pallars Sobirà

El telecadira que va de Bonaigua a Peülla pel costat de la zona perifèrica al Parc Nacional d'Aigüestortes està validat per la justícia i segons Ubeira, ara cal que el consell d'administració acordi la inversió per impulsar-lo una vegada s'ha renovat el projecte. Baqueira no es fixa una data concreta per construir-lo i prefereix més decidir en funció de l'evolució de la temporada tot i que té clar que ampliar cap al Pallars suposa apropar la seva oferta al conjunt de Catalunya i sobretot a Barcelona.

Comparteix

També t'interessarà