⏯️ Bones xifres de turisme al Pirineu, però l'Aran i la Cerdanya pateixen anul·lacions per la manca de neu

ACN
Publicat: 
08-01-2023
Actualitzat: 08-01-2023 18:46
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Bones xifres de turisme al Pirineu, però l'Aran i la Cerdanya pateixen anul·lacions per la manca de neu
    Peu de foto: 
    Marta Lluvich (ACN)

Poder esquiar, tot i les altes temperatures i la manca de precipitacions en forma de neu, ha fet que les comarques del Pirineu hagin registrat unes bones xifres d'ocupació amb un 70% de mitjana des de Nadal fins a Reis. A les zones properes a les estacions d'esquí, la xifra ha estat superior i per Cap d'Any molts establiments han penjat el cartell de complet. Tot i això, comarques com la Cerdanya i la Val d'Aran s'han ressentit de la manca de neu i han patit anul·lacions o han vist com clients escurçaven l'estada, segons ha explicat Josep Castellarnau, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida calcula que durant aquestes festes s'han venut 225.000 forfets, un 12% més del previst.

El president dels hotelers lleidatans s'ha mostrat optimista i ha afirmat que el balanç és "bo" i "positiu" tenint en compte les condicions meteorològiques. Per la seva banda, el gerent del Patornat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, també ha fet un balanç "positiu" i ha destacat que totes les pistes d'esquí alpí hagin pogut obrir.

Diferent ocupació per sectors i períodes festius

El Patronat de Turisme estima que durant aquest període de festes de Nadal, al conjunt de les comarques del Pirineu i de Ponent prop de 100.000 turistes s'han allotjat en establiments de turisme reglat com ara hotels, cases de turisme rural, bungalous i apartaments turístics, que han generat unes 230.000 pernoctacions en el conjunt de la demarcació. A aquestes xifres s'han de sumar les segones residències i altres formes d'allotjament turístic com els habitatges d'ús turístic (HUT), que no han estat estimats en aquests càlculs.

En el primer tram del període festiu comprès entre el dia 26 de desembre fins al divendres 30 de desembre, l'ocupació en el sector de l'hoteleria de les zones del Pirineu es va situar sobre el 65% de mitjana. Les places de bungalous del sector del càmping, en el 75%, i el turisme rural, en el 70% de mitjana. El grau més alt d'ocupació es va produir per Cap d'Any, com és habitual per aquestes festes. En concret, del divendres 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener de 2023 es va situar en percentatges que oscil·len entre el 95% i la plena ocupació en els establiments d'hoteleria del Pirineu, com també en tota l'oferta de turisme rural i les places de bungalous pel que fa al sector del càmping.

A partir de Cap d'Any i fins al dia 4 de gener, l'ocupació en el sector de l'hoteleria es va situar entre el 60 i el 70 %, amb un percentatge més alt a les proximitats de les estacions d'esquí, el turisme rural al voltant del 70% i les places de bungalous sobre el 50%. A partir del 5 de gener i fins aquest diumenge, s'ha produït un descens significatiu de l'ocupació en els diversos sectors, tot i que en percentatges diferenciats que oscil·larien entre el 40 i el 50%, tal com havia previst el Patronat de Turisme.

Així mateix, cal destacar que al llarg d’aquests 15 dies s'han registrat algunes anul·lacions de reserves a causa de la manca de neu i la seva afectació a les condicions per a l'esquí, que en molts casos s'han pogut cobrir amb noves reserves de persones que no ho havien aconseguit, principalment per Cap d'Any.

En aquest sentit, Castellarnau ha destacat que el comportament del client és diferent en funció de la zona del Pirineu. A la Cerdanya i la Val d'Aran, els clients hi van exclusivament a esquiar i, si no poden complir les seves expectatives, anul·len la reserva. Mentrestant, a comarques com el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça o l'Alt Urgell, l'esquí és un complement més de les moltes activitats que s'hi poden realitzar.

La Val d'Aran, per sobre de la mitjana

L'ocupació turística a la Val d'Aran s'ha mantingut alta i per sobre de la mitjana durant tot el període de les festes nadalenques. Del 26 de desembre fins al 4 de gener l'ocupació s’ha situat entre el 80 i el 85%, amb un pic per Cap d'Any que va fregar la plena ocupació com a la resta del Pirineu. Del 5 al 8 de gener també ha tingut un bon comportament turístic, tot i que en percentatges inferiors, atès que la mitjana per la festivitat de Reis ha estat entre el 75 i el 80%.

L'esquí alpí, segueix la temporada amb bon ritme

Tot i la l'escassetat de nevades, les estacions d'esquí alpí del Pirineu han tancat una campanya de Nadal amb uns resultats satisfactoris. Durant aquests 15 dies de festes de Nadal, Cap d'Any i Reis el conjunt de les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida han venut uns 225.000 forfets, un 12% per sobre de les previsions del Patronat de Turisme.

Les altes temperatures i la manca de nevades intenses abans i durant el període de vacances de Nadal han afectat de manera més directa les estacions de fons, com també la mixta de Tavascan, que només han pogut oferir usos turístics i activitats de raquetes a les part alta de les estacions. Aqueta situació s'ha traduït amb un nombre baix de visitants i des de les estacions confien en l'arribada d'un front a partir d'aquest diumenge que les ajudi a salvar el que resta de temporada.

També el complex d'alpí de Port del Comte, al Solsonès, ha finalitzat la campanya de Nadal amb només dues pistes obertes de les 37 de què disposa, a causa de la falta de nevades, les altes temperatures i la pluja, que han minvat molt el nombre d'esquiadors per aquestes festes.

Pel que fa a la resta de centres d'alpí del Pirineu de Lleida, com són Baqueira Beret, Port Ainé, Espot i Boí Taüll, han mantingut una molt bona activitat durant aquest període de vacances i han gaudit de bon temps. En aquest sentit destaca Boí Taüll, que va ser l'estació més afavorida per les nevades que van caure dies abans de les festes de Nadal, les quals li han permès tenir uns gruixos de neu d'entre 50 i 100 cm i esdevenir el centre d'hivern més innivat de la península.

Comparteix

També t'interessarà